Всі ми колись були початківцями городниками і садівниками. Ось і я років 15 тому не знала про те, коли потрібно видаляти з’явилися стрілки у озимого часнику і це призводило до сумних результатів.
Один рік я отримала дрібний і» дерев’яний ” часник. На інший рік я всю грядку зіпсувала тим, що рослини просто загнили. Ще якийсь рік у мене вийшло так, що стрілки з’явилися повторно. І ще купа непорозумінь траплялася.
Складно мені себе звинувачувати, адже тоді мені було трохи більше 20-ти років і городом я займалася без доступу до мережі інтернет. Джерелом інформації були рідкісні екземпляри журналу» присадибне господарство ” та сусідки пенсіонерки.
Загалом, вирішила розповісти про те, коли потрібно проводити цю важливу операцію і як, щоб не отримувати як я в молодості убогий урожай, а викопувати в кінці липня повновагі великі головки ароматного часнику.
Я тепер завжди це роблю вчасно і на врожайність не можу поскаржитися. Дуже шкодую, що раніше не знала цієї інформації і сподіваюся, що багатьом вона буде корисна.
визначаємо терміни
Часник – це культура, яка здатна розмножуватися двома способами: насіннєвим і шляхом ділення на окремі зубчики. Природним або пріоритетним способом є насіннєвий, тому що він дозволяє отримати матеріал, вільний від хвороб і генетичних накопичених мутацій.
Я залишаю щороку 4-5 стрілок для оновлення насіннєвого фонду. Ну і ще за ступенем готовності цих стрілок я визначаю – коли прибирати часник з грядки.
Отже, якщо стрілки залишити, то головка може взагалі не рости. Вона буде дрібною і дуже жорсткою. Тому видаляти потрібно. Але не відразу ж після того, як вони з’явилися.
Визначаємо терміни зазвичай за станом стрілок. Вони повинні бути повністю сформовані і закручені вниз. Але при цьому вони не повинні втратити крихкість. Я видаляю приблизно через 7-10 днів після їх появи.
Коли вона починає підніматися – вже можна видаляти
Але при жаркій і сухій погоді не варто вичікувати стільки днів. Видаляйте через 3-4 дні. При вологій погоді, навпаки, не поспішайте проводити цю процедуру, оскільки висока ймовірність занесення інфекцій.
Топ-9 способів, як правильно зберігати часник на зиму
проводимо правильну процедуру
А тепер приступаємо до процедури і проводимо її правильно. Ось найголовніші правила:
- залишати “пеньок” приблизно в 3 см;
- не висмикувати стрілки, а виламувати;
- залишати по 1 на початку, середині і в кінці грядки;
- перед проведенням процедури часник не поливати і вибирати сухий сонячний день.
Після видалення стрілок ще 48 годин потрібно утриматися від поливу. А потім провести розпушування грунту, рясно полити (не менше 20 літрів на 1 м2). Навіть якщо стоїть дощова погода, вологозаряд проводити обов’язково, оскільки після процедури видалення стрілок часник почне швидко нарощувати масу головки і йому для цього буде потрібно достатня кількість води.
підгодовуємо часник
Обов’язково підгодовуємо культуру для того, щоб їй було з чого виростити відмінний урожай. Я роблю витяжку зі свіжої деревної золи. Це дуже важливо, щоб зола була саме свіжою. Я беру з минулої протопки лазні. Виходить приблизно 3 літри просіяного. Заливаю її водою до 10 літрів. Перемішую і залишаю настоюватися приблизно на 72 години. Потім беру по 1 літру витяжки на 9 літрів води і поливаю часник. 1 лійки (10 літрів) вистачає на 1 м2.
Після підгодівлі знову рясно поливаю чистою водою, щоб поживні речовини проникли до кореневої системи часнику.
Більше до моменту збирання я нічим не підгодовую. Жовтіюча і всихає поступово листя-це явище природне на даному етапі розвитку культури. Листяна частина віддає харчування голівці, яка стрімко збільшується в розмірах.
стрілки ні в якому разі не викидаємо
Я знаю, що вже багато розсмакували смак часникових стрілок. Я не виняток. Ми ні в якому разі не викидаємо їх, а ще й у сусідів буває випрошуємо. Тому що готую я з стрілок обалденную часникову пасту.
Для неї потрібно 1 кг стрілок, 4 столові ложки цукру, 2 столові ложки солі, 100 мл соняшникової рафінованої олії, 20-30 мл свіжовичавленого лимонного соку (можна замінити 9% оцтом в такій же кількості).
Процес приготування до неподобства простий. Стрілки мою, сушу, перемелюю в пасту в блендері. Додаю лимонний сік (щоб колір зберігався і ще це консервант), сіль, цукор, мало, ще раз все перемелюю. Стерилізують баночки по 200 мл. Розкладаю. Зберігаю в холодильнику приблизно 3 місяці. Якщо багато пасти, то частина заморожую порційно.