У наші дні апельсини не є дефіцитним продуктом, тому не всі господині знають, як зберегти їх свіжими кілька місяців. Але, бувають випадки, коли просто необхідно зробити запас. Ці цитрусові менш вимогливі до умов зберігання, ніж багато інших фруктів. Розглянемо, як зберігати апельсини, щоб вони тривалий час залишалися свіжими.

Правила вибору для зберігання

Щоб зберегти апельсини якомога довше, слід відповідально підійти до вибору фруктів. На що звернути увагу:

  1. зовнішній вигляд. Вибирають екземпляри без механічних пошкоджень, чисті, свіжі, з рівно зрізаною плодоніжкою. Припустимо, щоб вона відпала, але не була вирвана «з м’ясом».
  2. ступінь пружності тропічних плодів. Коли вони перезрілі або перележали, шкірка при натисканні на апельсин не приймає свою первісну форму. Для закладки на зберігання слід купувати недозрілі тверді екземпляри.
  3. аромат. Якщо плоди зберігалися правильно, характерний запах у них відсутній. Цитрусовий аромат виділяють екземпляри, які тривалий час лежали в теплому приміщенні. Такі фрукти для зберігання не годяться.
  4. розмір. Фахівці рекомендують купувати для закладки на зберігання плоди середнього розміру з тонкою гладкою шкіркою. Вони довше лежать, ніж великі апельсини, у яких пориста поверхня, але менш солодка м’якоть. Зберігаються великі фрукти гірше.
  5. вага. Визріли ягоди більш важкі, в порівнянні з недозрілими плодами. Орієнтуватися слід, зіставляючи масу і розмір плоду, якщо співвідношення не на користь апельсина, значить, він вже подвял, або ще не дозрів.
  6. колір шкірки. Коли припускають, що апельсини будуть зберігатися не більше 14 днів, можна брати визріли яскраво-помаранчеві екземпляри. Якщо вибирають плоди для більш тривалого зберігання, слід віддати перевагу апельсинів світло-жовтого кольору.

Якщо буде використовуватися не тільки м’якоть ягід, але і шкірка, необхідно відмовитися від покупки плодів із занадто глянцевою поверхнею. Ці цитрусові оброблені консервуючим воском. Перед вживанням їх доведеться мити в гарячій воді зі щіткою.

Підготовка апельсинів до зберігання

Тонкощі підготовки цитрусових плодів до зберігання:

  1. фрукти оглядають, відбраковують пошкоджені, підгнилі екземпляри.
  2. розсортовують плоди за кольором шкірки і розміром. Невеликі ягоди зі світло-жовтою шкіркою зберігаються довше.
  3. у разі, коли апельсини планують закладати в льох, кожен змащують рослинною олією.
  4. ягоди, які будуть зберігатися в холодильнику, обробляють спиртовим розчином.
  5. кожен плід загортають в білий папір або серветку.

Важливо! для зберігання фруктів підходять тільки картонні або пластикові ящики, в яких є вентиляційні отвори.

Пакети для цієї мети не годяться, так як від нестачі повітря цитрусові швидко починають гнити.

Температура і терміни зберігання апельсинів

Термін зберігання залежить від сорту і ступеня зрілості фруктів:

  1. чи не повністю визріли плоди при температурі 5-6⁰с пролежать не менше п’яти місяців.
  2. цитруси з забарвленням жовтого кольору зберігають при температурі 2-4⁰с.
  3. повністю визріли при кімнатній температурі лежать до семи діб. Термін зберігання апельсинів в холодильнику – до одного місяця.
  4. стиглі фрукти довше збережуть свіжість, якщо їх тримати при температурі +1-2⁰с.

Термін зберігання апельсинів по госту при температурі повітря від +2 до +6⁰с і відносній вологості 85-90% становить від тижня до двох місяців.

Навіть при дотриманні всіх рекомендацій процентне співвідношення вітамінів у фруктах з кожним днем стає менше

Де і як зберігати апельсини в домашніх умовах

Загальні рекомендації та умови для зберігання апельсинів:

  1. не можна тримати на сонці, плоди втрачають корисні властивості. Найкраще місце для зберігання-холодильник, темна комора, льох.
  2. цитрусові необхідно тримати окремо від інших фруктів, так як ті виділяють гормони росту, які прискорюють дозрівання і гниття.
  3. напівзелені плоди укладають в картонні коробки, тримають в квартирі. Стиглі відправляють на зберігання в льох.
  4. не можна складати фрукти в пластикові ємності, целофанові пакети. У них утворюється конденсат, який викликає гниття.

При тривалому зберіганні апельсинів їх регулярно переглядають, видаляючи зіпсовані екземпляри.

Якщо на цитрусі виступає конденсат, його протирають м’якою сухою ганчіркою

При кімнатній температурі

При кімнатній температурі апельсини зберігають від семи діб до одного місяця. Можна купувати злегка недозрілі фрукти. Як підготувати до зберігання:

  1. кожну ягоду загортають в паперову серветку.
  2. складають їх у картонний ящик або паперовий пакет.
  3. тару з продуктом ставлять в темне прохолодне приміщення.

Кожні кілька днів переглядають запаси. Якщо з’явилася гниль, плоди прибирають, поки вони не заразили довколишні ягоди.

Зберігання апельсинів в холодильнику

І стиглі, і недостиглі цитрусові відмінно зберігаються в холодильнику.

Алгоритм дій:

  1. відібрані плоди укладають у відсік для зберігання овочів.
  2. виставляють в холодильнику температуру +3⁰c.
  3. напівзелені фрукти замотують в серветку, поміщають в паперовий пакет. Складають окремо від стиглих.
  4. кожні 3-4 дні апельсини дістають з холодильної камери, протягом двох годин витримують в теплому приміщенні. Потім їх знову відправляють на нижню полицю.

В таких умовах фрукти зберігають товарні і смакові якості протягом 30 днів.

В погребі

Для тривалого зберігання найкраще підходить льох. Але слід забезпечити в приміщенні постійну температуру в межах 0 … +8⁰с, а також вологість на рівні 80-85%. Крім того, в підвальному приміщенні неприпустимо поява на стінах конденсату, а вентиляція повинна працювати справно.

Секрети збереження апельсинів:

  1. зрілі плоди укладають в пластикові ящики або плетені кошики.
  2. напівспілі фрукти обертають кожен в серветку, розкладають в тару, в якій обов’язково повинні бути отвори для циркуляції повітря.
  3. у погребі ящик ставлять на середній стелаж.

У такому вигляді ягоди зберігають два місяці. Через 10-14 днів запаси переглядають.

Увага! якщо апельсини зовсім зелені, їх шарами викладають в ящики з вентиляційними отворами, перешаровують тирсою.

Плоди поступово дозрівають, зберігаються протягом 5-6 місяців.

У морозилці

У морозильній камері зберігають напівфабрикати для приготування кондитерських виробів.

Щоб повидло вийшло більш густе, рекомендують використовувати товстошкірі сорти апельсинів

Як приготувати і зберігати напівфабрикат з цитрусових плодів:

  1. ягоди миють щіткою, щоб зняти воскове напилення.
  2. протягом двох годин фрукти відварюють на повільному вогні.
  3. коли продукт охолоне, його розрізають на чотири частини.
  4. видаляють насіння, волокна.
  5. апельсини пропускають через м’ясорубку.
  6. масу ставлять на вогонь, доводять до кипіння. Проварюють п’ять хвилин.
  7. пюре перетирають через сито, залишають остигати.
  8. холодну масу розкладають в пакети. У кожен мішечок кладуть продукту стільки, скільки необхідно на одну порцію приготування пирога або іншого кулінарного вишукування.

Таку заготовку можна тримати в морозильній камері до одного року.

Висновок

Щоб зберігати апельсини тривалий час, необхідно дотримуватися кількох простих правил. Головне, забезпечити в приміщенні температурний режим і вологість, не закладати фрукти в пластикову тару або поліетиленові пакети.