Вміст
- 1 можна їсти шкірку грейпфрута
- 2 чим корисна шкірка грейпфрута
- 3 як приготувати і вживати
- 3.1 чай
- 3.2 салат
- 3.3 спиртова настоянка
- 3.4 відвар
- 4 застосування кірок грейпфрута для схуднення
- 5 застосування шкірки грейпфрута в народній медицині
- 5.1 при мігрені
- 5.2 при діабеті
- 5.3 від печії
- 5.4 від грибка
- 5.5 від зубного болю
- 5.6 для поліпшення зору
- 6 як використовувати кірки грейпфрута в косметології
- 6.1 для шкіри
- 6.2 для волосся
- 6.3 від целюліту
- 7 застосування цедри грейпфрута в побуті
- 8 сушка і зберігання
- 9 шкода кірок грейпфрута і протипоказання
- 10 висновок
Шкірка грейпфрута є не менш корисною, ніж м’якоть плоду. Адже в ній міститься велика кількість цінних компонентів для здоров’я людини. Тому шкірку можна використовувати в лікувальних цілях, побуті, косметології. Однак тільки правильне її застосування дає позитивний результат.
Шкірка грейпфрута допомагає зміцнити імунітет, боротися з застудою
Чи можна їсти шкірку грейпфрута
На думку фахівців, даний продукт не тільки можна, але і потрібно вживати, так як він здатний поліпшити роботу багатьох внутрішніх органів і систем. З цієї причини його не варто викидати після очищення фрукта, але перед прийомом в їжу підготувати. Адже корисними властивостями володіє тільки верхній тонкий шар шкірки-цедра, без білої частини, яка дає гіркоту. Щоб зняти його, потрібно використовувати овощечистку, тонкий ніж або тертку.
Шкірка грейпфрута відрізняється багатим хімічним складом. Вона містить пектини, ефірні масла, комплекс вітамінів і мінеральних речовин, антиоксиданти, фітонциди. Цей продукт є низькокалорійним, шкірку грейпфрута можна використовувати для боротьби із зайвими кілограмами. Цедра включає мінімальну кількість жирів і білків, а вуглеводів близько 6,5%.
Важливо! у 100 г свіжої шкірки грейпфрута міститься не більше 29,5 ккал.
Чим корисна шкірка грейпфрута
Цей продукт цінується в першу чергу за лікувальні властивості. Шкірка грейпфрута має протизапальну, антиоксидантну і антисептичну діями. Вона сприяє виведенню токсинів, допомагає зняти нервове перенапруження, боротися з хронічною втомою.
Продукт сприятливо впливає і на травну систему. Цедра допомагає при нудоті, блювоті, тиску. Вона також знижує неприємні відчуття, викликані неправильно підібраною дієтою, надмірним вживанням алкоголю, переїданням. Продукт знижує рівень цукру і поганого холестерину в крові, підвищує опірність організму до вірусів, інфекцій, зміцнює капіляри, нервову систему, покращує загальне самопочуття, засвоюваність заліза.
Корисні властивості шкірки грейпфрута широко використовуються і в косметології. Застосування цедри допомагає поліпшити стан шкіри, волосся, боротися з целюлітом.
Як приготувати і вживати
Користь шкірки грейпфрута приносять в свіжому вигляді, чаї, салаті, а також на її основі можна готувати спиртову настоянку, відвар. Але, щоб продукт зберіг максимальну кількість вітамінів і мінеральних речовин, необхідно знати і дотримуватися основні етапи приготування напоїв і страв.
Чай
Для приготування ароматного цілющого чаю можна використовувати як свіжу, так і сушену цедру цитруса. Такий напій допомагає прискорити обмінні процеси, покращує роботу органів травлення завдяки високому вмісту рослинного флавоноїду-нарингеніну.
Щоб приготувати напій, потрібно всипати в холодну воду цедру з половини грейпфрута. Після закипання проварити дві хвилини на слабкому вогні. Додати трохи подрібненого кореня імбиру, настояти протягом десяти хвилин, а потім процідити чай. Після охолодження напою до температури 30 °с додати мед за смаком.
Чай з шкірки грейпфрута виходить не тільки смачним, але і ароматним
Салат
Можливе застосування шкурок грейпфрута і в складі салату. Для цього необхідно їх попередньо подрібнити і покласти в холодильник на ніч, щоб поліпшити смакові якості.
Для приготування страви потрібно нарізати помідор і огірок, додати півпучка салату і подрібнені три гілочки петрушки. Посолити овочі та зелень, заправити йогуртом і рясно посипати цедрою.
Салат з додаванням шкірки грейпфрута допомагає надати бадьорості і гарного настрою на весь день
Спиртова настоянка
Цей спосіб застосування кірочок грейпфрута дозволяє використовувати їх в лікувальних цілях протягом тривалого часу. В якості основи для настоянки можна використовувати 40% спирт або горілку.
Процес приготування:
- нарізати цедру смужками і скласти в скляну ємність.
- залити її спиртом або горілкою в пропорції 1:3.
- закупорити бутель.
- наполягати напій два тижні в темному місці при кімнатній температурі.
- щодня струшувати його.
- після закінчення часу процідити.
Важливо! термін придатності кріпленого напою становить три роки.
При дотриманні всіх рекомендацій міцність настоянки становить 34-36 градусів
Відвар
Для лікування можливе застосування грейпфрутових кірок і у вигляді відвару. Напій сприяє очищенню судин, а також виводить токсини і надлишок рідини з організму.
Щоб приготувати корисний відвар, потрібно насипати в емальовану ємність шкірку з одного грейпфрута і залити її 1,5 л води. Варити суміш чверть години після закипання на повільному вогні. Після закінчення часу дати можливість відвару охолонути, а потім процідити.
Термін придатності відвару при його зберіганні в холодильнику становить три дні
Застосування кірок грейпфрута для схуднення
Приносить користь цедра грейпфрута і для людей, які страждають зайвою вагою. В цьому випадку досить пити чай або відвар на їх основі за півгодини до прийому їжі. Це дозволяє притупити відчуття голоду і прискорити метаболізм.
Застосування шкірки грейпфрута в народній медицині
Доведена користь шкурок грейпфрута для лікування багатьох захворювань, тому продукт широко використовується в народній медицині. Однак варто розуміти, що застосування цедри не скасовує основну терапію, а тільки доповнює її. Також її можна використовувати в профілактичних цілях.
Важливо! суміш з подрібнених кірок грейпфрута, імбиру, меду, шоколаду і вина підвищує статевий потяг.
При мігрені
Для лікування мігрені необхідно приймати відвар на основі цедри по 100 мл за 20 хвилин до їди. А також додатково слід застосовувати лікувальні ванни. Для цього необхідно подрібнити кірки трьох плодів, залити їх 1 л окропу і витримати дві години. Після закінчення часу процідити настій і додати його в теплу ванну. Приймати її 20 хвилин перед нічним сном.
При діабеті
Рекомендована цедра грейпфрута і для зниження цукру в крові. В цьому випадку необхідно приймати настій з метою профілактики і лікування діабету. Щоб його приготувати, потрібно 1 ст. Л. Мелконарезанной цедри залити 250 мл окропу, настояти півгодини. Після охолодження напій процідити. Приймати по 30-50 мл за 15 хвилин до їди щодня.
Від печії
Для лікування печії рекомендується використовувати сушену цедру грейпфрута. Її потрібно подрібнити в кавомолці до консистенції порошку і зберігати в герметичній скляній ємності. У разі нападу печії покласти щіпку кошти під язик і повільно розсмоктувати.
Від грибка
Даний продукт допомагає ефективно боротися і з грибками. У разі розвитку кандидозу, стоматиту приймати спиртову настоянку на основі грейпфрутових кірок по 1 ч.л. Два рази на день до їди або робити примочки на запалені ділянки.
При появі грибка на нігтях, шкірі рекомендується накладати пов’язки, змочені в настоянці на ніч.
Від зубного болю
Допомагає продукт зняти і зубний біль. Для цього необхідно пожувати свіжу цедру грейпфрута. А при запаленні ясен проводять полоскання відваром на її основі кілька разів на день, поки повністю не зникнуть неприємні симптоми.
Для поліпшення зору
Підвищений вміст в цедрі грейпфрута вітаміну a дозволяє поліпшити роботу органів зору. Для цього достатньо випивати один раз в день по 200 мл відвару. Робити це рекомендується вранці натщесерце.
Як використовувати кірки грейпфрута в косметології
Корисні властивості цедри грейпфрута допомагають вирішити проблеми зі шкірою, волоссям і навіть боротися з целюлітом. Але ефективність застосування безпосередньо залежить від регулярності проведення процедур з використанням даного продукту.
Для шкіри
Цедра грейпфрута допомагає нормалізувати роботуСальних залоз, прискорити загоєння ран, розгладити мімічні зморшки, підвищити пружність епідермісу.
Способи застосування:
- змішати жовток, 1 ч.л. Меду, щіпку порошку цедри. Нанести суміш рівним шаром на шкіру обличчя, уникаючи області навколо очей і рота. Лягти на 15 хвилин і розслабитися. Після закінчення часу змити маску теплою водою.
- покласти сушену цедру грейпфрута в керамічну ємність, залити холодною кип’яченою водою. Настояти добу, а потім процідити. Протирати отриманою туалетною водою обличчя вранці і ввечері.
- змішати порошок з цедри з кислим молоком до отримання кашкоподібної консистенції. Нанести суміш на обличчя і шию, розслабитися і витримати 15 хвилин. Після закінчення часу засіб змити.
Застосовувати маски на основі цедри можна два рази в тиждень
Для волосся
Шкірка грейпфрута також допомагає зміцнити коріння волосся і поліпшити їх зростання. Для цього необхідно цедру з одного плоду залити 1 л окропу і витримати годину. Після закінчення часу процідити настій і додати дві краплі ефірного масла чайного дерева. Використовувати його для втирання в шкіру голови і ополіскування волосся після кожного миття.
Від целюліту
Щоб позбутися від неприємних симптомів целюліту, необхідно проводити масаж проблемних ділянок після душу. При цьому важливо використовувати засіб з 1 ст.л. Оливкової олії і 1 ч. Л. Порошку цедри грейпфрута.
Застосування цедри грейпфрута в побуті
Використовувати даний продукт з користю можна і в побуті. В осінньо-зимовий період рекомендується класти свіжі кірки грейпфрута на теплі батареї. Це дозволяє очистити приміщення від вірусів та інфекцій.
Також ефективне застосування кірок для очищення кранів від лужного нальоту і додання блиску керамічним і металевим поверхням. Для цього необхідно протирати їх білим шаром, який знаходиться під цедрою.
Сушка і зберігання
Щоб шкірка грейпфрута принесла користь, потрібно її правильно сушити. В цьому випадку буде можливість мати під рукою цей цінний продукт в будь-який період року.
Для цього необхідно попередньо ретельно вимити шкірку цитруса, а потім відокремити цедру від білого шару. Розкласти її на папері в один шар і помістити в добре провітрюване приміщення, виключаючи попадання сонячних променів. Сушити цедру при температурі +18-25 °с протягом 5-7 хвилин. Готовність продукту можна визначити по його ламкості при невеликому фізичному зусиллі.
Зберігати сушені кірки в скляній герметичній ємності, в полотняному або паперовому мішечку. Оптимальні умови: температура + 10-25 °с і вологість близько 60-70 %. Термін придатності продукту-два роки.
При зберіганні неприпустимі різкі температурні перепади
Шкода кірок грейпфрута і протипоказання
Шкірка грейпфрута здатна не тільки приносити користь, але і шкоду для здоров’я. Тому перед її застосуванням потрібно заздалегідь ознайомитися з протипоказаннями.
Серед них:
- індивідуальна непереносимість;
- коліт;
- виразка;
- ентерит;
- запалення кишечника;
- гостра фаза пієлонефриту;
- гепатит;
- холецистит;
- гіперацидний гастрит.
Не можна поєднувати народні засоби на основі цедри з болезаспокійливими таблетками і антидепресантами.
Висновок
Шкірка грейпфрута – унікальний корисний продукт, який часто через незнання викидають. Але ж він здатний вирішити багато проблем зі здоров’ям. Однак, як і всі цілющі рослинні засоби, його потрібно використовувати дозовано, а також враховувати протипоказання, щоб виключити можливу шкоду.