Про те, чи можна їсти мандарини мамі, що годує, побутують різні думки, і всі вони суперечливі. Багато жінок відмовляються від цього корисного фрукта під час лактації, боячись нашкодити здоров’ю малюка, а інші рекомендують вводити його в раціон якомога раніше після пологів, щоб заповнити нестачу вітамінів і мінеральних речовин. Тому необхідно розібратися в доцільності вживання цитруса при гв, і наскільки це безпечно для немовляти.

Мандарини є джерелом бадьорості та енергії

Склад і користь мандарин

Цей цитрус характеризується багатим хімічним складом. Він містить у великій кількості аскорбінову кислоту і калій. Ці компоненти нормалізують роботу серцевого м’яза, підвищують стійкість до вірусів, інфекцій бактеріям.

Також мандарини включають:

  • вітаміни d, к, е і групи в;
  • ефірні масла;
  • органічні кислоти;
  • фітонциди;
  • комплекс мінеральних речовин;
  • флавоноїди;
  • клітковину.

Помірне споживання фрукта, коли жінка годує грудьми, сприятливо впливає не тільки на окремі органи і системи, але і на весь організм в цілому.

Основні корисні властивості цього цитруса:

  • покращує настрій;
  • нормалізує роботу нервової системи, сон;
  • допомагає боротися з післяпологовою депресією;
  • сприятливо впливає на кісткову тканину;
  • сприяє процесу кровотворення;
  • покращує травлення;
  • зміцнює імунітет;
  • стимулює мозкову діяльність;
  • виводить зайву рідину і токсини з організму.

Важливо! харчування годуючої мами має бути збалансованим в період гв, щоб забезпечити свій організм і малюка всіма необхідними компонентами.

Чи можна їсти мандарини при грудному вигодовуванні

Лактація не є приводом для відмови від вживання фруктів. Адже вагітність, пологи віднімають багато сил у жінки, необхідно заповнити витрачені ресурси. Тому в зимовий період, коли настає сезон масового дозрівання мандаринів, можна поступово вводити в раціон цей цитрус, особливо якщо під час виношування плоду майбутня мама також його вживала, і у обох батьків відсутня алергія на даний продукт. Однак варто розібратися, коли можна включати його в раціон годувальниці.

Мандаринами не можна зловживати, так як в цьому випадку вони завдають шкоди здоров’ю

В перший місяць

На початковому етапі розвитку малюка його травна система тільки адаптується до нових умов. Тому в перший місяць життя дитини не рекомендується вводити мандарини в раціон годуючої мами, так як в цей період кишечник немовляти заселяється мікробіотою, що продукує гази. Це викликає бродильні процеси, здуття живота і хворобливість.

У другий місяць

На другий місяць життя малюка його органи травлення ще нездатні працювати в повноцінному режимі, а також імунна система не сформована. І введення мандаринів в меню годуючої мами в цей період небажано, так як може привести до негативних наслідків для здоров’я.

В третій місяць

В кінці третього місяця стілець у малюка стає рідше, а його консистенція густіше. Це свідчить про те, що адаптація травної системи дитини вже наближається до завершення. Його не так турбують гази, нормалізується сон. Однак від введення в раціон годуючої жінки мандаринів варто ще утриматися.

В 4, 5, 6 місяців

До цього віку малюк вже досить зміцнів, і потреба його організму у вітамінах і мінеральних речовинах зростає. Тому з четвертого місяця життя дитини мамі, що годує можна поступово включати в меню фрукти, в тому числі мандарини.

Починати рекомендується з 1-2 часточок цитруса. При цьому важливо не їсти інші незвичні продукти, щоб відстежити реакцію організму дитини. При відсутності ознак алергії, які можуть виражатися шкірним висипом, почервоніннями, змінами в поведінці, діареєю, нежиттю, можна поступово збільшувати норму споживання продукту.

Рекомендована максимальна дозування для годуючої жінки-1-2 стиглих мандарина з’їдених в кілька прийомів. Вживати цитрус необхідно не частіше двох разів на тиждень в першій половині дня.

Важливо! у разі появи ознак алергії у грудничка після введення нового фрукта в меню, необхідно його виключити з раціону на чотири тижні, а потім повторити експеримент.

Які сорти мандарина краще вживати при гв

Годувальниці можна їсти мандарини в період їх масового дозрівання, що гарантує максимальну кількість корисних компонентів у фруктах. Перевагу рекомендується віддавати солодким сортам, які нездатні сильно змінити смак грудного молока.

Рекомендовані сорти для годуючої мами:

  1. абхазькі мандарини. Мають яскравий, насичений смак. Характеризуються невеликим розміром, відсутністю кісточок. Шкірка у них не блищить, так як їх не натирають парафіном перед відправкою.

    Абхазькі цитруси з’являються на прилавках в кінці листопада

  2. китайські мандарини. За розміром вони такі ж, як і попередні, але мають більш тонкі перегородки і за смаком солодше. Продаються з гілочками і зеленими листочками. М’якоть відділяється від шкірки легким рухом руки.

    Китайські плоди мають зеленуваті бочки

  3. ізраїльські мандарини. Фрукти великі, солодкі, блідо-оранжевого відтінку. Але чистити їх досить складно.

    Ізраїльські фрукти надходять у продаж у грудні

  4. іспанські мандарини. Відрізняються округлої плескатої формою. Смак солодкий з невеликою кислинкою. М’якоть соковита, легко відділяється від шкірки.

    В іспанських мандаринах зустрічаються кісточки, але в незначній кількості

Як правильно вибрати мандарини

Годувальниці можна їсти тільки стиглі свіжі фрукти. Тому при покупці необхідно уважно оглянути їх зовнішній вигляд. На шкірці плоду не повинно бути ознак гнилі і підозрілих темних плям. Також неприпустимі сліди цвілі, які здатні не тільки зіпсувати смак, але і бути потенційно небезпечними для здоров’я. Вибирати мандарини рекомендується без вм’ятин і м’яких ділянок.

При виборі цитрусів мамі, що годує потрібно враховувати, що соковиті солодкі фрукти набагато важче недозрілих кислих плодів.

Протипоказання

Незважаючи на користь мандаринів в період грудного годування їх можна вживати далеко не всім жінкам. Щоб мимоволі не завдати шкоди здоров’ю собі і малюкові, необхідно враховувати існуючі протипоказання.

Серед них:

  • загострена форма панкреатиту;
  • виразка;
  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • нефрит;
  • гепатит;
  • гострі ураження кишечника;
  • індивідуальна непереносимість.

Важливо! алерген має здатність накопичуватися в організмі, і перевищувати норму споживання фрукта не можна.

Висновок

З усього напрошується висновок, що мандарини мамі, що годує можна їсти. Але обережність і стриманість є запорукою того, що ці фрукти принесуть користь здоров’ю дитині. Тому не варто починати їх вводити в меню відразу після пологів, так як травна система малюка ще нездатна повноцінно працювати. Краще почекати, поки не нормалізується мікрофлора кишечника.