Вміст

  • 1
  • 2 як подрібнити корінь хрону
  • 3 як зберігати тертий хрін в домашніх умовах
    • 3.1 як зберегти натертий хрін в банку з оцтом
    • 3.2 як зберегти перекручений хрін з буряком
    • 3.3 як зберегти протертий хрін з майонезом
    • 3.4 як зберігати подрібнений хрін з вершками
    • 3.5 як зберегти прокручений хрін з лимоном
    • 3.6 як зберігати прокручений хрін через м’ясорубку з часником
    • 3.7 як зберігати протертий хрін з яблуками
    • 3.8 як зберігати перетертий хрін з журавлиною
    • 3.9 як зберегти перемелений хрін з волоськими горіхами
    • 3.10 як зберігати тертий хрін на зиму зі сметаною
  • 4 висновок

Зберегти тертий хрін в домашніх умовах досить просто. Для цього використовують стандартні консерванти-сіль і оцет концентрації 9%. Для поліпшення смаку застосовують цукор, а також майонез, буряк, яблука та інші компоненти.

Як вибрати хрін для зберігання

Щоб зберегти кореневища в тертому вигляді, їх потрібно ретельно відібрати. Рекомендують звернути увагу на кілька моментів:

  1. всі коренеплоди повинні бути свіжими і привабливими на вигляд.
  2. м’якоть пружна, без зів’ялих ділянок.
  3. немає задерев’янілості.
  4. відсутні розгалуження-коріння поздовжньої форми, однорідні.
  5. не повинно бути іржі, гнилі, цвілі.
  6. запах природний, без сторонніх домішок.
  7. шкірочка вузлувата, м’якоть має м’ясисту структуру.
  8. що стосується довжини, для приготування тертої заготовки оптимально брати кореневища 20-25 см.
  9. можуть бути невеликі дефекти, наприклад, тріщини, порушення шкірки.

Як подрібнити корінь хрону

Тертий хрін приготувати досить просто, але потрібно врахувати, що він виділяє дуже багато фітонцидів, які «ріжуть» очі. Причому ефект набагато сильніше, ніж від «злого» лука, тому важливо берегти органи зору.

Тертий хрін найкраще отримати за допомогою терки

Щоб убезпечити себе, рекомендують надіти пакет безпосередньо на м’ясорубку. А якщо терті коріння отримують на тертці або в блендері, важливо використовувати окуляри. Руки слід захистити рукавичками або ретельно промити їх відразу після роботи.

Отримати тертий продукт можна за допомогою різних інструментів:

  • терка (велика або середня);
  • м’ясорубка;
  • блендер.

Перший варіант більш кращий, оскільки дбайливе подрібнення дозволяє по максимуму зберегти ефірні масла. М’якоть пошкоджується не дуже сильно, тому вони не випаровуються в повітря. Але якщо необхідно зберегти багато тертої сировини, допускається використовувати блендер або м’ясорубку. Тоді отриману суміш слід якомога швидше змішати з іншими інгредієнтами, розкласти по банках, закатати кришки і відправити на зберігання.

Інструкція по отриманню тертих коренів така:

  1. ретельно промити кореневища і очистити від шкірки. Зробити це можна гострим ножем, дрібною теркою або спеціальною економкою.
  2. нарізати на приблизно однакові шматочки і подрібнити в блендері або в м’ясорубці. Попередньо натягнути на них пакет.
  3. альтернативний варіант-приготувати терту суміш за допомогою терки. Працювати з нею слід через щільний пакет.

Як зберігати тертий хрін в домашніх умовах

Зберігати тертий хрін можна в холодильнику, погребі, ніші, підвалі та іншому приміщенні, відповідному декільком вимогам:

  • температура в діапазоні 2-5 градусів тепла;
  • відсутність світла;
  • помірна вологість до 70%.

Якщо терту суміш поміщають в стерилізовані банки, зберегти її можна протягом року. Якщо використовують звичайний посуд – не більше 3-4 тижнів. Після розтину банки зберігають тільки в холодильнику протягом одного тижня. Тому для приготування краще використовувати невеликі ємності об’ємом 500 мл.

Стерилізувати їх можна традиційним способом – промити і поставити в духовку на 10 хвилин, потримавши при температурі 150 градусів. Можна обробити і мікрохвильовці-5 хвилин на максимальній потужності. Що стосується кришок, то їх досить прокип’ятити протягом декількох хвилин на помірному вогні. Потім покласти терту суміш і закатати.

Як зберегти натертий хрін в банку з оцтом

Оцет є відмінним консервантом, що дозволяє зберегти тертий хрін як мінімум на рік. Для приготування беруть кілька інгредієнтів в таких кількостях:

  • кореневище 500 г;
  • вода 500 мл;
  • оцет концентрації 9% 50 мл;
  • сіль 25 г;
  • цукор 30 г.

Тертий хрін підійде до м’ясних, рибних і овочевих страв

Замість звичайного 9% оцту можна взяти і розчин концентрації 6%. В такому випадку знадобиться не 50 мл, а 80 мл на ту ж кількість продуктів. Щоб зберегти тертий хрін за цим рецептом, діяти потрібно так:

  1. промити коріння і очистити від шкірки.
  2. розчинити у воді сіль, цукор, додати до них оцет.
  3. прокип’ятити банки і кришки для стерилізації.
  4. приготувати тертий хрін. Для цього використовують велику тертку.
  5. щоб зберегти подрібнений продукт, його додають до маринаду і переливають в стерилізовані банки.
  6. накривають кришками, дають охолонути під ковдрою.

Порада! для додаткового знезараження можна зробити пастеризацію.

Протягом 15 хвилин банки з вмістом кип’ятять на слабкому вогні і потім закручують кришки.

Як зберегти перекручений хрін з буряком

Щоб довго зберігати пропущений через м’ясорубку хрін, можна зробити заготовку з буряком. Для цього беруть такі продукти:

  • кореневища – 300 г;
  • буряк – 200 г.
  • цукор – 1 ч. Л.;
  • сіль – неповна чайна ложка;
  • оцет 9% – 10 мл.

Щоб зберегти тертий хрін, діють так:

  1. очищають кореневища і натирають на крупній тертці.
  2. аналогічно надходять з буряком. Додають до неї сіль, цукор і ретельно перемішують.
  3. після цього з’єднують суміші.
  4. укладають тертий хрін в банки 500 мл. Щоб зберегти його, додають склянку окропу і оцет.
  5. закочують кришки.
  6. прибирають на зберігання в льох або в холодильник.

Як зберегти протертий хрін з майонезом

Зберегти терті коріння можна і з майонезом. Допускається взяти магазинний продукт або приготувати його самостійно. Для цього беруть

  • яйце-2 шт.;
  • гірчиця – 2 ч. Л.;
  • соняшникова або оливкова олія — 250 мл;
  • свіжий лимонний сік – 1 ст. Л.

Також знадобиться сіль і цукор (по половині чайної ложки). Яйця розбивають, перемішують до однорідності, додають всі інгредієнти і дуже малими порціями вливають масло. Одночасно суміш збивають на блендері до отримання густої консистенції.

Для приготування тертого хрону беруть такі інгредієнти:

  • коріння-200 г;
  • майонез – 500 г;
  • оцет концентрації 9% – 3 ч. Л.;
  • цукор – 1 ст. Л.;
  • сіль – 1 ч. Л.

Щоб зберегти тертий хрін, діють так:

  1. натирають кореневища.
  2. змішують з майонезом.
  3. додають сіль, цукор, оцет.
  4. ретельно перемішують.
  5. перекладають в звичайні банки і відправляють в холодильник.

Важливо! терта закуска, приготована за цим рецептом, довго не зберігається. Якщо брати домашній майонез, банки ставлять в холодильник максимум на два тижні. Якщо використовувати магазинний аналог, термін збільшується всього до трьох тижнів.

Як зберігати подрібнений хрін з вершками

У домашніх умовах зберігати прокручений хрін можна і в заготівлі з вершками. Вони пом’якшують смак, за рахунок чого такий продукт можна використовувати в якості готового соусу до овочів, рибних і м’ясних страв.

Тертий хрін з вершками відрізняється приємною гостротою

Блюдо з ніжним присмаком оцінять навіть діти.

Інгредієнти в цьому рецепті наступні:

  • кореневища-1,2 кг;
  • вода – 250 мл;
  • вершки 20% – 100 мл.
  • цукор – 1 ст. Л.;
  • сіль – 1 ст. Л.;
  • оцет концентрації 9% – 80 мл.

Щоб зберегти тертий коренеплід, рекомендують діяти так:

  1. кореневище очищають і подрібнюють на крупній тертці.
  2. кип’ятять склянку води (250 мл), одночасно розчинивши в ній сіль і цукор.
  3. додають оцет.
  4. з’єднують всі продукти разом, вводять вершки.
  5. переливають в заздалегідь стерилізовані невеликі банки.
  6. закочують кришками і відправляють на зберігання в холодильник.

Як зберегти прокручений хрін з лимоном

В рецептах не обов’язково використовувати оцет. Щоб добре зберегти терті кореневища, можна задіяти і свіжовичавлений сік лимона. У цьому рецепті знадобляться такі продукти:

  • коріння хрону-8Шт.;
  • лимонний сік – 1 ч. Л.;
  • сіль і цукровий пісок – по 1 ч. Л.
  • вода (окріп) – 2 ст. Л.

Послідовність дій наступна:

  1. промити кореневища, очистити від шкірки, подрібнити на крупній тертці.
  2. додати цукор, сіль.
  3. влити окріп – 2 столові ложки.
  4. розмішати терту кашку і укласти її в банку.
  5. отримати сік лимона і додати до суміші.
  6. закатати кришки

Як зберігати прокручений хрін через м’ясорубку з часником

Зберегти терті кореневища можна і з часником. Рецепт досить простий, з ним впораються і початківці. Для приготування беруть кілька продуктів в таких кількостях:

  • коріння – 200 г;
  • часник – 6 зубків;
  • вода – 100-150 мл;
  • цукровий пісок – 1 ч. Л.;
  • сіль-1/2 ч. Л.

Алгоритм створення закуски:

  1. приготувати терті кореневища.
  2. натерти очищені зубчики часнику.
  3. змішати обидва компоненти.
  4. додати воду з попередньо розчиненими сіллю і цукром.
  5. розкласти терту суміш в банки і закатати кришки.

Як зберігати протертий хрін з яблуками

Ще один спосіб зберігати натертий хрін в домашніх умовах – в складі заготовки з яблуками. Знадобляться такі інгредієнти:

  • яблука – 2 шт.;
  • кореневища – 50 г;
  • часник-2 зубки (за бажанням);
  • цукровий пісок – 1 ч. Л.;
  • сіль – 1/2 ч. Л.;
  • оцет концентрації 9% – 1 ч. Л.

Для приготування закуски рекомендують використовувати зелені яблука

Щоб зберегти терті кореневища, необхідно діяти таким чином:

  1. очистити яблука і нарізати дрібними часточками.
  2. запекти їх в духовці, згасити на сотейнику з мінімальною кількістю води або потримати в мікрохвильовці 3-5 хвилин на максимальній потужності. Одержаний сік потрібно злити.
  3. приготувати терті коріння.
  4. з’єднати обидва продукти.
  5. додати цукор, оцет і сіль.
  6. перемішати, розкласти в стерилізовані банки і закатати кришки.

Як зберігати перетертий хрін з журавлиною

Журавлина надає цікаву кислинку і неповторний ягідний аромат. Для приготування страви знадобляться інгредієнти в таких кількостях:

  • кореневища – 150 г;
  • журавлина – 150 г;
  • мед – 1-1,5 ч. Л.

Сіль в даному випадку не потрібна, хоча за смаком можна додати невелику щіпку. Основними підсилювачами будуть мед і журавлина.

Алгоритм робіт:

  1. приготувати терті кореневища за допомогою терки або блендера.
  2. подрібнити журавлину з медом.
  3. змішати обидва тертих компонента.
  4. перелити в банки і закатати.

Як зберегти перемелений хрін з волоськими горіхами

Для приготування цієї заготовки знадобляться такі продукти:

  • коріння – 150 г;
  • волоські горіхи (ядра) – 150 г;
  • вершки 20% – 320 мл;
  • цукор – 1/2 ч. Л.;
  • лимонний сік – 1 ч. Л.;
  • сіль – 1 щіпка.

Щоб зберегти хрін в тертому вигляді на зиму, необхідно діяти так:

  1. подрібнити горіхи в блендері. Вони повинні бути максимально тертими, до консистенції пасти.
  2. подрібнити коріння.
  3. з’єднати з вершками, цукром, сіллю і соком лимона.
  4. додати горіхи, перемішати.
  5. розкласти терту суміш в стерилізовані банки.
  6. зберігати в підвалі або холодильнику.

Як зберігати тертий хрін на зиму зі сметаною

Терті кореневища зі сметаною не лежать занадто довго. Їх можна тримати в холодильнику до двох тижнів. Це смачна закуска, яку готують в невеликих кількостях, щоб відразу подати на стіл.

Тертий хрін можна використовувати в якості соусу до бутербродів з м’ясом

Знадобляться такі продукти:

  • коріння-500 г;
  • оцет 9% – 2 ст. Л.;
  • вода – 800 мл;
  • сіль і цукор – по 30 г;
  • сметана 10-15% – 1 кг.

Рецепт складається з таких кроків:

  1. готують терті коріння.
  2. розчиняють у воді всі спеції.
  3. доводять воду до кипіння і заливають терту суміш.
  4. на останньому етапі вводять сметану, оцет і перемішують.

Висновок

Зберегти тертий хрін не дуже важко. Головна умова-ретельно стерилізувати банки і кришки. Якщо правильно обробити їх і закатати, то зберігати терту суміш можна до одного року. Після розтину бажано вжити за 2-3 дні.