Хурма – фрукт з явно вираженою сезонністю, який в росії можна придбати виключно з кінця осені до середини зими. Вона відрізняється не тільки оригінальним яскравим смаком, але і користю для здоров’я, тому стає цінним засобом для зміцнення імунітету і профілактики авітамінозу. Однак це стосується тільки стиглих і свіжих плодів, відповідно, потрібно знати, як їх вибрати – адже навіть в сезон хурми в магазинах зустрічаються недостиглі і зіпсовані фрукти.

Коли спіє хурма

Хурма починає встигати приблизно з середини серпня – в цей час плодові зав’язі починають швидко збільшуватися в розмірах з 1-2 см в діаметрі до 7-8, одночасно змінюючи колір на типовий для сорту.

Термін дозрівання хурми припадає на жовтень-листопад. Конкретний час початку сезону залежить від кліматичних особливостей в регіоні культивування, погоди влітку і восени, характеристик певного сорту або гібрида. Але в більшості випадків плоди продовжують доспівувати, коли дерева вже скидають листя. Виглядає це дуже оригінально, особливо в середній смузі росії, де в середині осені нерідко вже випадає сніг.

Батьківщина хурми-тропіки і субтропіки південно-східної азії; цим і обумовлені особливості її вегетативного періоду

Час збору врожаю хурми варіюється в залежності від його «призначення». Якщо плоди вирощують для особистого споживання, потрібно “чекати до останнього”. В кінці сезону шкірка придбає найбільш насичений колір, а м’якоть почне злегка сплющуватися при натисканні.

Фрукти, культивовані в промислових масштабах, неможливо перевозити на великі відстані в зрілому вигляді. Тому їх знімають трохи недоспілими.

Важливо! занадто рано починати сезон збору не можна-зовсім зелені фрукти, зняті з дерева, доспевают повільно і неохоче, в процесі зморщуються і в’януть, не набирають типової для сорту солодощі.

Коли починається сезон хурми в росії

Практично всю хурму в росії вирощують на півдні (причорномор’я, краснодарський край, крим). Там сезон її збору починається в останніх числах жовтня або в першій декаді листопада.

Існують і морозостійкі, ранньостиглі сорти, здатні приживатися і плодоносити в нижньому поволжі і центральному регіоні. Вони виведені на основі найбільш витривалих природних різновидів – звичайної (кавказької) і віргінської. Характерний смак вони набувають тільки після перших заморозків, тому сезон збору врожаю починається приблизно в середині листопада.

Особливою популярністю в середній смузі россі культура не користується, її вирощують тільки окремі» ентузіасти ”

Важливо! плоди» переживуть ” негативні температури, тільки якщо встигли накопичити достатньо цукру.

Коли збирають хурму в інших країнах

Зацвітають дерева в квітні-травні, плодові зав’язі починають формуватися через 40-45 днів. Відповідно, сезон дозрівання найбільш ранніх сортів хурми припадає на першу половину жовтня, середньопізніх і пізньостиглих – на грудень.

В росію імпортна хурма потрапляє з певною «відстрочкою» щодо часу її дозрівання. Тому сезон для фрукта в магазинах починається в першій половині листопада і триває до січня-лютого.

В оптимальних або близьких до цього умовах процес дозрівання плодів розтягується на 7-8 місяців

Як збирають хурму

Навіть абсолютно стиглу хурму не вийде легко зняти з плодоніжки – вона надійно кріпиться до неї. Значні фізичні зусилля в даному випадку неприпустимі-неминуче пошкоджуються чашолистки, що різко знижує лежкість і транспортабельність, провокує розвиток цвілі, гнилі, іншої патогенної мікрофлори, навіть якщо фрукт знімають не зовсім в сезон, а трохи раніше.

Хурму збирають, використовуючи садові ножиці або секатор. Плодоніжки зрізають максимально близько до чашолистку, щоб в процесі транспортування вона не пошкодила «сусідні» фрукти. Звертаються з плодами гранично обережно, притримуючи їх рукою.

Будь-які механічні пошкодження, навіть невеликі вм’ятини, подряпини, надриви на шкірці в процесі збору неприпустимі

Зібрану хурму розкладають по ящиках з засипаним тирсою дном плодоніжками вниз так, щоб фрукти не стикалися один з одним. Абсолютно зрілі плоди-виключно в один шар, призначені для перевезення – в 3-4, пересипаючи м’яким пакувальним матеріалом або обертаючи кожен в папір.

Яку хурму краще вибрати

Навіть в сезон на прилавках магазинів зустрічається недостиглі або, навпаки, переспілі фрукти. Щоб вибрати свіжі, соковиті плоди, солодкі і без неприємного терпко-терпкого присмаку, потрібно орієнтуватися на наступні ознаки:

  1. занадто бліда, жовто помаранчева шкірка явно “сигналізує”, що хурма була зібрана до початку сезону, зовсім нестиглої. Її смак точно залишає бажати кращого. У якісних плодів шкірка забарвлена в яскраві, насичені тони-від оранжевого до бурштинового і червоно-коричневого. Вона напівпрозора, нерідко через неї злегка просвічує м’якоть. Наявність тонкого шару сизого воскового нальоту – не ознака зіпсованості, а особливість певних сортів.
  2. про стиглості свідчать» висохлі ” коричневі штрихи або смуги на шкірці, як би «оперізують» плоди. При їх наявності можна стверджувати, що хурма зібрана в сезон. Чим їх більше, тим фрукти солодші.
  3. у зрілої хурми при м’якому натисканні м’якоть злегка подається під пальцями, але вм’ятин на ній не залишається. Якщо вона надто жорстка (майже як яблуко), плоди явно зібрані до початку сезону. У занадто м’яких фруктах вже розвивається гниль.

Чашолистки у стиглих фруктів зелені, але сухі, а шкірка під ними коричнева

Важливо! незріла, зібрана задовго до початку сезону хурма сильно «в’яже» через високу концентрацію танінів. При вживанні таких плодів в їжу проблеми зі шлунком або кишечником майже неминучі.

Висновок

Те, коли починається сезон хурми в різних країнах, залежить переважно від особливостей місцевого клімату. У росії ці фрукти можна купити виключно в холодну пору року – восени і взимку. Але смачними, корисними і безпечними для здоров’я будуть тільки стиглі і свіжі плоди, тому потрібно вміти правильно їх вибирати, адже навіть в сезон на прилавках зустрічається «некондиція».