Рецепт хріновухи на спирту в домашніх умовах досить простий. У класичному варіанті на кожен літр спиртової основи беруть по 200 г кореневища хрону. Напій наполягають кілька днів, після чого розбавляють водою приблизно в два рази. Для більшої точності рекомендують зробити вимірювання за допомогою спиртового ареометра.

Лікувальні властивості

До складу хрону входять антиоксиданти, вітаміни, харчові волокна, мінеральні речовини, флавоноїди та інші цінні компоненти. Тому застосування настоянки листя і кореня хрону на спирту дає певну користь для здоров’я:

  • поліпшення травлення;
  • зміцнення імунітету;
  • стимулювання обміну речовин;
  • підвищення витривалості;
  • профілактика процесів передчасного старіння;
  • стимулювання інтелектуальної діяльності;
  • протизапальний і знеболюючий ефект.

Тонкощі приготування

Приготувати хріновуху на спирту будинку досить просто, але при цьому слід дотримуватися кількох правил, щоб смак вийшов насиченим і приємним.

Одна з важливих вимог-співвідношення інгредієнтів. Для настоювання хрону використовують чистий медичний спирт міцністю 96 градусів. Але в чистому вигляді такий напій пити практично неможливо, до того ж це небезпечно для здоров’я.

Тому у всіх рецептах подрібнений хрін спочатку наполягають на спирті, а потім розбавляють водою до потрібного співвідношення. Наприклад, якщо додати 1 л, вийде склад міцністю 48 градусів. Якщо зробити простий розрахунок, можна знайти оптимальну кількість води для хріновухи різної фортеці. Наприклад, для класичного 40-градусного напою знадобиться 1 л спирту і 1,65 л води. Більш точно виміряти фортеця можна за допомогою ареометра.

Ще одна важлива цифра – це кількість хрону. Для приготування хріновухи рекомендують брати 100 г кореня на кожен літр готового напою. Наприклад, якщо припускають розбавити водою 1 л спирту в два рази, то беруть 200 г кореневищ.

Для приготування хріновухи коріння краще викопати у вересні

У процесі приготування напою слід врахувати важливі моменти:

  1. кореневище краще нарізати ножем, а не подрібнювати на тертці, в блендері або на м’ясорубці.
  2. наполягати напій занадто довго не варто – достатньо 5-7 днів.
  3. особливу увагу потрібно приділити головному інгредієнту – для приготування хріновухи беруть тільки свіжий корінь, що не висохлий, без пошкоджень і ознак захворювань.
  4. наполягати потрібно в темному місці. При цьому кожен день ємність краще збовтувати.

Як зробити хріновуху на спирту

Зробити хріновуху досить просто – з приготуванням цілком впораються і новачки. Головна умова-дотримуватися співвідношення інгредієнтів і не порушувати терміни. Кращі рецепти хріновухи на спирту описані нижче. Можна вибрати будь-який на свій смак.

Класичний рецепт хріновухи на спирту

У класичному випадку хріновуху на спирту готують з медом за простим рецептом

Знадобляться такі інгредієнти:

  • спирт медичний 96% – 1 л;
  • корінь хрону – 270 г;
  • рідкий мед – 6 ст. Л.

Інструкція з приготування:

  1. очистити корінь.
  2. дрібно порізати однаковими шматочками по 2-3 см.
  3. з’єднати з медом.
  4. залити спиртом.
  5. дати постояти в темному, теплому місці протягом п’яти днів.
  6. періодично збовтувати.
  7. через п’ять днів процідити і розбавити водою до отримання потрібної фортеці. Наприклад, для отримання класичного варіанту 40 градусів слід додати 1,65-1,7 л.

Настоянка хрону на спирту з кмином

Настоянку кореня хрону на спирту можна зробити з кмином. Щоб збагатити напій, для приготування беруть кілька інгредієнтів:

  • спирт 96% — 500 мл;
  • імбир мелений – 20 г;
  • гвоздика – 2 бутона;
  • кмин – невелика щіпка (3-4 г);
  • запашний перець – 3 горошини;
  • мед – 2 ст. Л.;
  • чорний перець – 5 горошин.

Увага! насіння кмину надають цікавий аромат і присмак, який добре компенсує гостроту кореня.

Послідовність дій така:

  1. почистити коріння, подрібнити ножем.
  2. додати кмин, бутони гвоздики, обидва види перцю.
  3. розчинити мед в декількох ложках води.
  4. влити медову суміш в спирт, з’єднати з іншими інгредієнтами.
  5. поставити на 8-10 днів в прохолодне місце.
  6. потім процідити і додати 600 мл води. Можна трохи менше-тоді напій по фортеці вийде як самогон.
  7. перелити в іншу ємність і прибрати на зберігання в холодильник.

Кмин збагачує аромат і смак напою

Настоянка з хрону з лимоном

У цьому рецепті хріновухи на спирту беруть такі продукти (в розрахунку на 3 літри готового напою):

  • спирт– 96%;
  • хрін-300 г;
  • сік з 1,5-2 лимонів середніх розмірів;
  • мед – 6 ст. Л.

Послідовність дій така:

  1. очистити і дрібно нарізати кореневище.
  2. залити алкоголем.
  3. додати мед і сік лимона.
  4. ретельно перемішати до повного розчинення.
  5. дати постояти 5 днів в теплому і затемненому місці, періодично збовтуючи.
  6. процідити і долити 2 л води.
  7. продегустувати, при необхідності додати ще чайну ложку меду, перемішати.

При подачі на стіл кожну чарку прикрашають шматочком лимона

Швидкий рецепт кореня хрону на спирту

Наполягати хріновуху на спирту можна протягом декількох днів. Оскільки спирт добре екстрагує (»витягує”) речовини з рослинних тканин, настоянка готується всього за 5-7 днів. Хоча є і прискорений рецепт, який дозволить насолодитися напоєм вже через 15 хвилин. Знадобляться такі інгредієнти:

  • спиртова основа 96% – 250 мл;
  • мед – 1 ст. Л.;
  • імбир корінь свіжий – 20 г;
  • хрін – 45-50 г;
  • сіль-щіпка (3 г);
  • свіжовичавлений лимонний сік – 1 ст. Л.

Покрокова інструкція така:

  1. натерти на дрібній тертці хрін і імбир.
  2. додати сіль і перетерти руками, щоб коріння дали сік.
  3. додати сік лимона і мед.
  4. залити спиртовою основою і дати постояти 5 хвилин, ретельно збовтавши.
  5. через 5-10 хвилин процідити і розвести водою в два рази, додавши 250-270 мл до потрібної фортеці.

Увага! напій виходить мутнуватим, оскільки хрін і імбир подрібнюють на тертці.

Саме тому в класичному і багатьох інших рецептах рекомендують нарізати кореневища ножем. Блендер і м’ясорубку використовувати не варто.

Чи можна наполягати листя хрону на спирту

На спирту можна зробити настоянку не тільки з коренів, але і з листя хрону. Для приготування беруть інгредієнти в таких кількостях:

  • 5
  • спиртова основа 96% – 250 мл.

Інструкція наступна:

  1. ретельно вимити і висушити листя.
  2. нарізати невеликими шматочками, прибравши грубі черешки.
  3. щільно укласти в банку.
  4. залити спиртом і настоювати в холодильнику протягом шести днів.
  5. процідити і додати 270 мл води.
  6. перелити в іншу ємність.

Для приготування 500 мл напою досить взяти п’ять великих листя

Таку настоянку теж можна вживати в якості напою, але смак її буде дещо відрізнятися від класичної хріновухи. Тому рекомендують спробувати обидва варіанти.

Побічні дії

Вживання настоянки натщесерце, в надмірних кількостях і на регулярній основі може привести до несприятливих наслідків для здоров’я:

  • підвищення кислотності шлунка;
  • подразнення стравоходу;
  • підвищення артеріального тиску;
  • дискомфорт в шлунку;
  • головні болі;
  • формування тромбів;
  • погіршення інтелектуальних функцій;
  • поступове формування залежності, алкоголізму;
  • зміни в поведінці;
  • пригнічення сексуального потягу;
  • проблеми із зачаттям дитини і багато інших.

Важливо! напої міцністю більше 60 градусів можуть пошкодити стравохід, шлунок і слизові інших органів.

Тому оптимально приготувати хріновуху не більше 50-55 градусів. Випивати її можна тільки на ситий шлунок.

Правила вживання

Хріновуха – міцний напій з особливим смаком і ароматом. Тому при її вживанні слід врахувати кілька особливостей:

  1. за годину до початку застілля пляшку варто поставити в холодильник.
  2. випивати краще не залпом, а в повільному темпі, щоб відчути смак.
  3. обов’язково супроводжувати хріновуху закускою-калорійними стравами, наприклад, м’ясом, картоплею.
  4. за одне застілля краще випивати не більше 150 мл, щоб не було похмільного синдрому. Це особливо важливо для тих людей, хто дуже рідко приймає міцний алкоголь.

Термін придатності спиртової настоянки на хріні

Хріновуху бажано зберігати в холодильнику, погребі, підвалі або в іншому прохолодному, темному місці в діапазоні температур 2-6 градусів тепла. Вологість повинна бути помірною, до 70%. При дотриманні цих правил термін придатності становить 2-3 роки.

Якщо тримати при кімнатній температурі, напій варто вжити за 3-4 місяці. Важливо розуміти, що чим довше стоїть хріновуха, тим сильніше буде гірчити. При цьому вона все одно збереже придатність, але смакові якості погіршаться.

Для збільшення терміну придатності напій зберігають в холодильнику

Висновок

Рецепт хріновухи на спирту в домашніх умовах нескладний, тому доступний кожному. Для приготування смачного напою обов’язково використовують мед. Він пом’якшує гостроту і надає додатковий смаковий відтінок. Щоб збагатити аромат, рекомендують використовувати кмин, імбир, гвоздику та інші запашні спеції.