Цукровий діабет вносить певні корективи в раціон людини. Адже недотримання правил харчування може привести до погіршення самопочуття. Тому потрібно точно знати, які продукти є безпечними, в тому числі фрукти. Адже в зимовий період на прилавках магазинів в достатку з’являються грейпфрути. Вони цінуються за високий вміст вітамінів і мінералів. Але чи можна вживати грейпфрут при цукровому діабеті різного типу, потрібно розібратися, щоб виключити ймовірність загострення захворювання.

Грейпфрут-найкорисніший цитрус, на думку нутриціологів

Як грейпфрут впливає на цукор в крові

Проведені дослідження лікарями-дієтологами в сан-дієго показали, що цей фрукт допомагає знизити рівень цукру в крові людини. Це обумовлено високим вмістом клітковини в грейпфруті. Адже саме вона нормалізує травні процеси в організмі, уповільнює засвоєння вуглеводів, завдяки чому грейпфрут знижує цукор в крові.

Глікемічний рівень його м’якоті становить 25 одиниць, а вміст вуглеводів на 100 г продукту 11 г.

Важливо! концентрація цукру в грейпфруті найнижча в порівнянні з апельсинами, мандаринами, помело.

Чи можна їсти грейпфрут при цукровому діабеті 1 і 2 типу

Цей цитрус не тільки можна, але і потрібно регулярно їсти при цукровому діабеті різного типу. До таких висновків прийшли лікарі, коли під час проведення спеціального експерименту хворим давали по ½ грейпфрута при кожному прийомі їжі. Це дозволило запобігти різке підвищення глюкози, а також дало довге відчуття ситості.

Завдяки високому вмісту флавонолу нобелітін грейпфрут допомагає запобігти розвитку ожиріння, що характерно для людей страждають захворюванням першого типу. Даний компонент корисний ще й тим, що він активізує вироблення інсуліну в організмі. Це властивість грейпфрута важливо для діабетиків 2 типу.

Корисні властивості грейпфрута при діабеті

Цитрус характеризується багатим хімічним складом, чим і обумовлена користь для здоров’я. Речовини, що входять до його складу, допомагають поліпшити самопочуття людини, що страждає на цукровий діабет і запобігти його розвиток.

Серед них:

  • вітаміни групи b,a,c, pp;
  • комплекс макро – і мікроелементів, серед яких калій, цинк, кальцій, залізо;
  • харчові волокна;
  • органічні кислоти.

Крім цього, грейпфрут корисний при цукровому діабеті ще й тим, що містить нарингин, чим обумовлений гіркий смак плода. Даний компонент є природним антиоксидантом і допомагає знизити рівень поганого холестерину в організмі, підвищити засвоюваність інсуліну. Це нормалізує роботу серцевого м’яза.

Регулярне вживання фрукта дозволяє підвищити стійкість ослабленого організму діабетом до вірусів, стресів, нормалізувати сон, поліпшити емоційний стан.

Важливо! за змістом корисних компонентів рожеві сорти фрукта перевершують жовті.

Користь цитруса ще й в тому, що він покращує роботу нирок, надає щадне сечогінну дію. Це дозволяє запобігти набряклість, знижує навантаження на внутрішні органи і системи, що сприяє поліпшенню їх роботи.

Калорійність 100 г свіжого грейпфрута становить 35 ккал

Шкода і протипоказання грейпфрута при діабеті

Незважаючи на те, що грейпфрут не підвищує цукор в крові, в деяких випадках він може завдати шкоди людині, страждаючим діабетом. Тому перш ніж вводити фрукт в раціон, необхідно попередньо ознайомитися з його протипоказаннями.

Серед них:

  • індивідуальна непереносимість;
  • виразка;
  • хронічний гастрит з підвищеною кислотністю;
  • захворювання печінки, нирок;
  • панкреатит;
  • пієлонефрит;
  • цистит;
  • проблеми з ротовою порожниною;
  • гепатит.

Грейпфрут несумісний з більш ста видами ліків. Тому перед його вживанням необхідна консультація з лікарем. Інтервал між прийомом препарату і грейпфрута повинен бути не менше двох годин.

Велике значення має і час вживання цитруса. Його не можна їсти вранці на голодний шлунок, а також ввечері перед сном.

Як і скільки вживати

Знаючи, грейпфрут піднімає цукор в крові чи ні, можна сказати, що фрукт не несе небезпеки при діабеті різного типу. Щоб він приніс максимальну користь здоров’ю, потрібно знати, як правильно його вживати.

На думку лікарів, при діабеті можна їсти м’якоть грейпфрута, а також пити сік на його основі. Рекомендоване добове дозування в першому випадку 120-150 г, а в другому – 200 мл.

Але при гестаційному діабеті сік з грейпфрута не можна вживати, так як він містить цукру набагато більше, ніж часточки, оскільки не містить клітковину. А це може спровокувати надлишок маси тіла під час вагітності.

Важливо! якщо існують проблеми з травленням, то перед тим як пити сік грейпфрута, його потрібно розбавити кип’яченою водою в однаковій пропорції.

Рецепти з грейпфрутом для діабетиків

При підвищеному цукрі грейпфрут є одним з найбільш корисних фруктів. Для різноманітності меню допустимо включати цитрус в салати, десерти, морозиво. На його основі можна готувати соуси до м’яса і риби, джем, морс. Однак приготування страв вимагає дотримання рецептури, щоб вони принесли максимальну користь при діабеті.

Грейпфрутовий джем

Використовувати для цього рецепта можна не тільки стиглі, але і злегка недозрілі грейпфрути. Для приготування джему потрібна широка каструля для рівномірного випаровування вологи в процесі варіння. Також рекомендується регулярно помішувати десерт і контролювати температуру, щоб він постійно кипів, але не сильно. Це дозволить отримати на виході джем з однорідною консистенцією, який збереже більшість вітамінів і мінеральних речовин.

Будуть потрібні:

  • 2 грейпфрута;
  • 15 г замінника цукру;
  • 400 мл води.

Процес приготування:

  1. ретельно вимити цитруси.
  2. очистити шкірку, видалити плівку з часточок.
  3. скласти фрукти в емальовану ємність.
  4. залити водою і варити, поки фруктова маса не стане густою і однорідною.
  5. додати замінник цукру, ретельно перемішати.
  6. дати можливість охолонути.
  7. розкласти по стерилізованим банкам.

Джем набуває збалансований смак через два дні. Зберігати його рекомендується в холодильнику.

Важливо! при діабеті в якості підсолоджувача джему рекомендується застосовувати будь-який замінник цукру, крім фруктози.

Добова норма споживання джему при діабеті різного типу – 40 г

Грейпфрутове морозиво

Приготувати корисне морозиво при діабеті з грейпфрута в домашніх умовах нескладно. Для цього необхідно тільки чітко дотримуватися технологічний процес.

Будуть потрібні:

  • 2-3 грейпфрута;
  • замінник цукру.

Алгоритм дій:

  1. ретельно помити цитруси.
  2. очистити їх від шкірки.
  3. зняти захисну плівку з часточок.
  4. подрібнити фрукти блендером до отримання однорідної маси.
  5. додати замінник цукру за смаком.
  6. ретельно перемішати.
  7. розлити по формах, накрити кришками.
  8. поставити в морозилку.

Такий десерт особливо актуальний влітку під час спеки. Але, щоб він не нашкодив здоров’ю, вживати його потрібно дозовано – 150 г в день.

Морозиво не рекомендується для тривалого зберігання, так як його смакові якості з часом змінюються

Соус з грейпфрута

Грейпфрут знижує цукор в крові у діабетиків, навіть якщо з нього приготувати соус. Він може стати відмінним доповнення до різних страв і допоможе поліпшити апетит.

Будуть потрібні:

  • 1 грейпфрут середнього розміру;
  • 40 г вершкового масла;
  • замінник цукру і сіль за смаком.

Процес приготування:

  1. ретельно вимити цитрус.
  2. очистити його від шкірки.
  3. видалити плівку з м’якоті, яка дає гіркоту.
  4. подрібнити цитрус блендером до отримання однорідного складу.
  5. зробити смак збалансованим за допомогою замінника цукру і солі.
  6. перелити цитрусову масу в сотейник.
  7. варити її до загустіння на слабкому вогні, постійно помішуючи.

Зберігати соус рекомендується в холодильнику не більше трьох днів. Розливати його в скляні ємності.

У соус можна додати і яблуко

Морс

При діабеті рекомендується також готувати напої на основі грейпфрута. Вони допомагають втамувати спрагу і знизити рівень глюкози в крові.

Для морсу будуть потрібні:

  • 3 л очищеної води;
  • 1 кг грейпфрута;
  • 1 ч. Л. Замінника цукру.

Процес приготування:

  1. ретельно вимити цитруси.
  2. зняти шкірку, а також видалити верхню плівку з часточок.
  3. скласти цедру в емальовану каструлю.
  4. додати воду і замінник цукру.
  5. варити після закипання п’ять хвилин на слабкому вогні.

Напій набуває збалансований смак через дві години.

Морс рекомендується пити прохолодним

Рекомендації для діабетиків

Не можна купувати грейпфрути, які не досягли технічної зрілості. У тому випадку фрукти не принесуть користь при діабеті, але і стануть причиною харчового розладу. Тому при покупці потрібно звертати увагу на зовнішній вигляд плода.

Цитрус повинен бути великим, важким, мати блискучу шкірку. Стиглість грейпфрута можна визначити і по аромату. В цьому випадку цитрусовий запах повинен бути насиченим.

Максимальну користь при діабеті принесе цитрус, якщо його купувати в період масового дозрівання. Це знижує ймовірність того, що плоди були зібрані раніше покладеного терміну. Зберігати свіжі фрукти рекомендується в холодильнику. Термін збереження продукту-десять днів.

Висновок

Грейпфрут при цукровому діабеті є одним з тих фруктів, які допомагають нормалізувати обмінні процеси. Крім цього, цитрус сприяє зміцненню стійкості ослабленого організму до вірусів, інфекцій, бактерій. Тому його рекомендується регулярно включати в меню в дозованій кількості.