Сушені кабачки в електросушарці можна приготувати за 7-10 годин. Це залежить від ступеня стиглості, а також від розмірів шматочків. Спосіб дуже зручний, він дозволяє зберегти всі корисні речовини кабачків. Якщо сушарки немає, можна скористатися іншими методами.

Чи можна сушити кабачки на зиму

Кабачки можна сушити на зиму в електросушарці, в духовці або на відкритому повітрі. У такому вигляді вони зберігають всі вітаміни та інші компоненти, завдяки чому принесуть максимальну користь для організму.

Сушку проводять в спеціальній сушарці або духовці. Якщо дозволяє погода, зробити це можна під навісом на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні. Якщо використовувати прилад, час приготування складе близько 7-10 годин. Якщо сушити природним способом, потрібно почекати кілька днів.

Перш ніж почати сушку кабачків в домашніх умовах, необхідно правильно вибрати і підготувати їх. Овочі повинні бути з максимально щільною м’якоттю і з мінімальним вмістом води. Ранні різновиди кабачків варто виключити. Краще брати сорти, які відносяться до пізніх або середньостиглих, наприклад:

  • чорний красень;
  • золотинка;
  • цукеша;
  • кавілі;
  • білий;
  • калебаса;
  • спагетті;
  • іскандер;
  • медуза;
  • грибовський та інші.

До зовнішнього вигляду кабачків вимоги стандартні. Плоди повинні бути цільними, без подряпин, вм’ятин та інших пошкоджень. Забарвлення рівномірне, гниль і плями відсутні. Якщо є можливість, сушені кабачки краще приготувати з молодих плодів. У них не така товста шкірка, а насіння ще не оформилися, тому працювати з ними буде легше.

Щоб зробити сушені кабачки, попередньо їх потрібно підготувати. Плоди ретельно промивають, прибирають всі забруднення, при необхідності користуються мочалкою або ганчіркою. Якщо вони молоді, прибирати шкірку не потрібно. Якщо старі, краще зрізати, причому для цього оптимально використовувати овощечистку (економку).

Іскандер-один з сортів кабачків, придатних для сушіння

Нарізати необхідно однаковими шматочками. Можна вибрати будь-який зручний спосіб:

  • кубики;
  • тонкі пластини;
  • скибочки;
  • півкільця;
  • довгі смужки;
  • соломка.

Важливо! перед початком приготування овочі можна бланшувати в підсоленому окропі, потримавши 1-2 хвилини.

Потім шматочки кладуть на друшляк, даючи воді повністю стекти. Цю процедуру проводити необов’язково.

Як висушити кабачки на зиму

Приготувати сушені кабачки можна різними способами – в духовці, спеціальній сушарці або на відкритому повітрі. У кожного варіанту є свої особливості, вони детально описані нижче.

Сушені кабачки на зиму в духовці

Приготувати сушені овочі можна в газовій або електричній духовці. Для цього необхідно:

  1. підготувати і нарізати кабачки для сушіння.
  2. включити духовку, налаштувати на температуру 48-50 градусів.
  3. на листи укласти пергамент або пекарський папір для випічки.
  4. розкласти скибочки рядами, щоб вони не стикалися один з одним.
  5. залишити дверцята трохи відкритою, щоб водяні пари вільно виходили з духовки.
  6. поставити листи в шафу для приготування сушених овочів.
  7. періодично контролювати і перевертати кожен 1-1, 5 години. Завдяки цьому овочі просохнуть більш рівномірно.
  8. загальний час сушіння складе 8-10 годин. Як тільки всі шматочки добре просушаться, листи ставлять на стіл і залишають при кімнатній температурі до повного охолодження.

Важливо! найкраще використовувати кілька піддонів-тоді можна зробити більше сушених кабачків. В такому випадку листи слід періодично міняти місцями.

Сушка кабачків на зиму в електросушарці

Спосіб приготування сушених кабачків в електросушарці принципово нічим не відрізняється від описаного вище. Однак працювати з цим приладом зручніше, оскільки він спеціально пристосований для сушіння овочів. Послідовність дій така:

  1. промити і нарізати овочі тонкими кільцями з шкіркою. Сторона укладання ролі не грає.
  2. під час сушіння кабачків в електросушарці дуже важливо налаштувати температуру і час. Сушарку заздалегідь включають і виставляють 50-55 градусів. Що стосується часу, процес може зайняти до 10 годин в залежності від розміру шматочків, ступеня зрілості кабачків.
  3. прилад накривають кришкою і готують сушені овочі. При цьому рекомендують відкрити вікно на кухні, щоб забезпечити постійний приплив свіжого повітря.
  4. перевертати на різні боки необов’язково-досить почекати від 7 до 10 годин, після чого вимкнути обладнання.

Готові овочі зберігають в сухому і прохолодному місці

Сушка кабачків на повітрі

Якщо приготувати сушені кабачки в електросушарці можна за кілька годин, то на свіжому повітрі цей процес займає набагато більше часу. Роботу краще запланувати на ті дні, коли денна температура буде помірно теплою (в діапазоні 22-25 градусів). Інструкція така:

  1. нарізати кабачок однаковими тонкими скибочками.
  2. застелити піддони папером або пергаментом.
  3. залишити на відкритому повітрі під навісом, наприклад, на балконі або на веранді на кілька днів.
  4. зверху прикрити марлею, уникати попадання прямого сонячного світла.

Альтернативний варіант приготування сушених заготовок на зиму – взяти велику голку і нанизати кожен шматочок на волосінь або капронову нитку. Таку “гірлянду” можна підвісити під стелю в сараї або кімнаті і дочекатися повного висихання.

Як перевірити готовність

Перевірити готовність сушених кабачків досить просто. Для цього є кілька критеріїв:

  • м’якоть зморщена;
  • забарвлення змінюється на більш темну;
  • не виділяється рідина;
  • шматочки овочів виглядають як в’ялені. Вони досить еластичні (сушити до стану чіпсів не варто).

Зберігання сушених кабачків

Кабачки у висушеному вигляді зменшуються в об’ємі в два рази. Тому їх можна приготувати у великих кількостях і зберігати тривалий час. Готові шматочки кабачка укладають в герметичний контейнер або в скляну банку з кришкою.

Ємність ставлять в темне місце з помірною вологістю (краще подалі від плити, від якої йдуть випаровування). Слід уникати попадання прямого сонячного світла. Термін придатності сушених кабачків становить 10-12 місяців. Якщо відповідного місця не знайдеться або шматочки не приготовлені до кінця, їх можна укласти в пакети, контейнери і поставити в морозилку. В таких умовах термін зберігання продовжується до 18 місяців.

Користь і шкода

Сушені кабачки, приготовані в дегідраторі, в духовці або в процесі природної обробки на відкритому повітрі, відрізняються особливою користю. У них зберігаються всі вітаміни, мінеральні сполуки та інші цінні компоненти. Тому вживання такого продукту в їжу дасть велику користь організму:

  • зміцнення імунної системи;
  • поліпшення здоров’я і зовнішнього вигляду шкіри;
  • стимулювання травлення;
  • допомога в схудненні;
  • нормалізація тиску;
  • сприяння загоєнню ран;
  • допомога в засвоєнні сполук заліза;
  • захист клітин від руйнування вільними радикалами.

Недоліків у сушених кабачків не так багато. Але якщо вживати їх в надмірній кількості, може виникнути розлад травлення, здуття живота, підвищене газоутворення. Також варто пам’ятати про те, що під час зберігання кабачків може утворитися цвіль або гниль. Такі шматочки слід викинути якомога швидше, щоб не зіпсувалися інші овочі.

За корисними властивостями сухі овочі не поступаються свіжим

Використання сушених кабачків

Кабачки, сушені в сушарці за описаними рецептами, можна використовувати в самих різних стравах, наприклад, в салатах і овочевих гарнірах. Попередньо їх відновлюють в прохолодній або теплій воді, витримуючи кілька хвилин.

Найчастіше їх використовують такими способами:

  1. у супах-попередньо замочити у воді або відразу покласти в бульйон. В останньому випадку вони залишаться більш твердими. Завдяки цьому можна відрегулювати потрібну консистенцію.
  2. розмочити і покласти в овочеве рагу або інші тушковані страви.
  3. розмочені кабачки можна використовувати в салатах. Особливо добре вони поєднуються з квасолею і вареним м’ясом. Щоб посилити смак, попередньо можна обсмажити разом зі спеціями.
  4. розмочити шматочки і перетворити в пюре. Потім варити до загустіння. Ця страва можна використовувати для дитячого харчування.
  5. також відновленіОвочі можна додавати в овочеві запіканки. Попередньо їх потрібно ретельно віджати, щоб прибрати зайву вологу.

Наприклад, з кабачків можна зробити цікаві цукати. Для цього діють так:

  1. нарізають свіжі кабачки кубиками.
  2. засипають на ніч цукром.
  3. подрібнюють кілька апельсинів в блендері, додають м’якоть до виділився з кабачків сиропу.
  4. перемішують і варять на слабкому вогні після кипіння протягом 7 хвилин.
  5. виймають кабачки і складають в сушарку. Готують до 7-8 годин, щоб отримати цукати.

Після приготування сушених кабачків в електросушарці їх можна використовувати в стравах зі спеціями. Для рецепта знадобляться такі інгредієнти:

  • сушені овочі – 200 г;
  • олія соняшникова – 3 ст.л.;
  • морква по-корейськи – 100 г;
  • часник – 2-3 зубки;
  • сіль – щіпка.

Послідовність дій така:

  1. замочити сушені овочі в прохолодній воді на 15 хвилин.
  2. поварити в невеликому обсязі підсоленої води протягом 15 хвилин. Частина відвару відставити.
  3. відкинути на друшляк і видалити зайву вологу.
  4. розігріти соняшникову олію на сковороді.
  5. залити їм кабачки, моркву по-корейськи і зубчики часнику (подрібнити заздалегідь).
  6. додати сіль, перемішати і дати постояти в холодильнику 3-4 години. Закуска готова.

З підсохлих овочів можна приготувати салати

Сушені кабачки в електросушарці зробити досить просто. Основна умова-ретельно промити овочі і нарізати приблизно однакові шматочки. Тоді вони приготуються в один і той же час.