Серед російських дачників чимало любителів червоної смородини. Корисна і красива ягода приваблює не тільки зовнішнім виглядом, але і смаковими якостями. Спектр використання і застосування червоної смородини широкий: з неї готують приголомшливі десерти, вітамінні морси, гронами червоної смородини прикрашають традиційну випічку і дизайнерські торти.

Виростити кущ червоної смородини на ділянці не складає труднощів, але і в цій справі є нюанси і тонкощі.

Багато залежить від сорту. У статті розповімо про сорт, який говорить про смакові якості яскравих ягід – червона смородина «цукрова». Чим даний сорт відрізняється від інших і які його особливості, чому він подобається російським садівникам? щоб дізнатися відповіді на ці питання, читайте підготовлений матеріал.

червона смородина “цукрова” росте досить високим кущем , нерідко гілки досягають 1,6 – 1,8 метра. зовнішній вигляд стебел привабливий, в зв’язку з чим сорт нерідко використовують в якості декоративного, висаджуючи в якості живоплоту на ділянках.

У червоної смородини листя має п’ять зрощених лопатей і великий розмір. Колір дорослих листя-темно-зелений, у молодих – відтінок світліше.

період активного плодоношення червоної смородини “цукрова” триває близько чверті століття за умови, що рослина отримує правильний догляд і регулярні підгодівлі. сорт відноситься до середньостиглих, дозрівання починається в середині літа і триває до вересня. Урожайність сорту середня, з дорослого куща збирають близько шести кілограмів ягід в сезон.

відрізняється “цукрова” не дуже великими ягодами і довгими гронами, які часом досягають десяти сантиметрів. ягоди яскраво-червоного кольору, з щільною шкіркою і округлою формою. Вага ягід в середньому один грам. На смак ягоди кисло-солодкі, з них виходять відмінні безалкогольні напої і вина.

Червона смородина “цукрова” відноситься до морозостійких сортів, переносить холоду до -25 градусів. Вирощувати сорт рекомендується в багатьох куточках росії, в тому числі і з холодними зимами, а також в регіонах, схильних до перепадів температур.

переваги та недоліки сорту червоної смородини ” цукрова»

Як і у всіх сортів рослин і чагарників, «цукрова» має позитивні і негативні якості. переваг, однак, у сорту значно більше, ніж недоліків. Назвемо основні:

  1. смакові якості ягід.
  2. широке застосування в кулінарії, виноробстві.
  3. врожайність вище середнього.
  4. тривалий період плодоношення.
  5. високий імунітет до захворювань.
  6. морозостійкість.
  7. здатність до тривалого зберігання ягід.
  8. хороша транспортабельність.
  9. невибагливість у догляді.
  10. привабливий зовнішній вигляд плодового чагарнику.

недоліки у сорту наступні:

  1. середня врожайність.
  2. схильність до захворювання антракнозом.
  3. невеликий розмір ягід при довгих гронах.
  4. слабкий рівень самозапилення.

особливості посадки

Червона смородина “цукрова” дає регулярний урожай при правильній посадці і належному догляді. саджанці червоної смородини рекомендується купувати в розплідниках або садових центрах, що гарантують продаж потрібного сорту і дають рекомендації по догляду.

до висаджування рекомендуються кущі двох-трирічного віку . Вони володіють розвиненою кореневою системою, зміцнілими гілками і здатні до швидкого укорінення.

при покупці зверніть увагу, щоб саджанець мав живі бруньки і коріння не менше п’ятнадцяти сантиметрів завдовжки. Гілки саджанця не повинні бути сухими або пошкодженими.

червона смородина любить сонячні і провітрювані ділянки саду. однак висаджувати кущ на протязі не рекомендується, так як зайвий вітер не йде на користь рослині. Кращою грунтом для вирощування червоної смородини «цукрова» вважається пухка і родюча, з нейтральною кислотністю. Занадто важку грунт розбавляють піском, кислу – глиною і доломітовим борошном.

Смородина росте і біля парканів, будинків, альтанок. Відстань до стіни бажано залишити близько 1,5 м, так само, як і між кущами, якщо висаджується не один.

розмір посадкової ями для посадки куща червоної смородини-0,5 х 0,5 м.при одночасній посадці декількох кущів готується траншея глибиною 0,5 м і довжиною за кількістю кущів з урахуванням відстані між ними.

якщо є ймовірність підтоплення ділянки за рахунок високих грунтових вод, дно посадкової ями викладають дренажем. смородина “цукрова” не любить застою вологи. Поверх дренажу готують родючий шар грунту. Для цього землю змішують з торфом, перегноєм або компостом. Перед посадкою яму поливають водою.

кущ смородини укладається в яму під кутом в 45 градусів , коріння розправляються всередині у напрямку вниз. При засипці ями стежать, щоб коренева шийка виявилася під шаром грунту на глибині п’ять сантиметрів. Після посадки знову виробляють полив рослини. Для цієї процедури використовують не менше трьох відер води. Якщо відкриваються коріння, землю в посадкову яму досипають і розпушують.

Завершують посадку мульчуванням. Для цього підходять тирса, торф, сухе листя. Якщо висота стебел вище 40 см, проводять обрізку.

догляд за рослиною

Догляд за кущами червоної смородини не складний. Рослина вимагає поливу, прополки, розпушування, підгодівлі і захисту на зиму в холодних регіонах. полив проводять при відсутності опадів, раз в десять днів, використовуючи 2-3 відра води. Грунт навколо куща повинна промокнути на сорок сантиметрів, але надмірної зволоженості не потрібно.

Щоб зберегти вологу і наситити смородину додатковими поживними речовинами, проводять мульчування тирсою, торфом або перегноєм. Там, де температура повітря взимку не опускається нижче 25 градусів, шар мульчі допомагає захистити коріння від морозу.

прополку здійснюють у міру появи бур’яну, поєднують її з розпушуванням.

якщо при посадці в грунт були внесені необхідні добрива, наступну підгодівлю проводять через два роки. навесні смородині вносять азотисті сполуки, влітку калійні, восени фосфорні і калійні. Садівники поєднують мінеральні добрива з органічними, додаючи під кущі перегній, компост в якості підгодівлі.

кущ смородини також потребує обрізку. першу обрізку проводять через рік після посадки, скорочуючи молоді кущі таким чином, щоб на них згодом з’явилися нові пагони.

Санітарну обрізку проводять і навесні, і восени. Під час неї позбавляють кущ від пошкоджених і сухих гілок. Про те, як правильно провести обрізку, дивіться відео:

хвороби і шкідники

Сорт червоної смородини “цукрова” відноситься до видів, стійким до захворювань. Однак, ураження кущів антракнозом цілком поширене . До цих видів грибкових інфекцій смородина “цукрова” схильна найбільше.

Листя покриваються бурими плямами і чахнуть. Потім припиняється цвітіння, плодоношення і зростання. Щоб запобігти антракноз, кущі перед посадкою обробляють мідним купоросом. У разі появи ознак захворювання застосовують інсектицидні препарати.

Комахи-шкідники завдають шкоди кущах і листю червоної смородини. Найбільш поширеними є 8 павутинний кліщ, стеклянница, попелиця, смородина міль, вогнівка. щоб позбутися від них, застосовують обприскування розчином господарського мила, гірчицею, настоєм полину.

позбавляємося від попелиці на червоній смородині:

збір врожаю

Збір врожаю з “цукрової” червоної смородини починається в другій половині липня і закінчується у вересні. Дозрілі ягоди довго висять, не опадаючи, тому зі збором багато садівників не поспішають.

Урожайність сорту середня, з дорослого куща за сезон збирають до семи кілограмів ягід. Зберігаються ягоди кілька тижнів, добре переносять транспортування і можуть перевозитися в інші регіони.

Ягоди вживають у свіжому вигляді, заморожують, використовують для приготування варення, желе, десертів, морсів і вина.

відгуки

висновок

Сорт червоної смородини» цукрова ” вирощується в багатьох куточках росії. Особливо часто зустрічається в садах середньої смуги і на північному заході, так як клімат цих областей цілком підходить для даного виду.

Ягоди мають кисло-солодкий смак, широко використовуються в консервуванні, кулінарії, приготуванні напоїв. Невибаглива у догляді, червонаСмородина» цукрова ” має привабливий зовнішній вигляд і нерідко висаджується в якості живоплоту.

Для того, щоб кущ радував зовнішнім виглядом і приносив регулярний урожай, досить забезпечити полив, підгодівлю, прополку, розпушування і захистити від хвороб і шкідників.