Як чистити кавоварку

12-13-2021

Після кожного приготування на обладнанні залишаються кавові сліди. Також хочемо вам порекомендувати вибрати найкращу кавоварку на сайті https://brayval-coffee.com.ua/. Наприклад, кава в кавомолці або масла в еспресо-машині. Вони псують смак кави: він стає прогірклим і ніщо не допомагає його виправити. Чистота обладнання-перше правило хорошої кави.

Проблема в тому, що кава при контакті з повітрям швидко починає окислюватися, і це призводить до його старіння. В результаті забруднення кавомолки, еспресо-машини або іншого кавового обладнання призводить до того, що кава виходить несмачним.

Щоб брудне обладнання не зводило старання нанівець, його потрібно регулярно чистити. У цій статті розповімо, як, чим і наскільки часто треба чистити кавомолку, крапельну кавоварку, домашню і професійну еспресо-машину і різні посудини для приготування альтернативи.

Кофемолка

Кавомолку можна почистити двома способами:

  • 1. За допомогою спеціальних таблеток для чищення кавомолок. Для цього потрібно змолоти їх, як звичайна кава. На одну чистку потрібно 35-40 грам — стільки поміщається в кришку від банки, так що необов’язково їх зважувати. Ми рекомендуємо чистити кавомолку спеціальними таблетками через кожні 10-15 кг змеленої кави.

     

  • Розбирати кавомолку, виймати жорна і чистити їх вручну. Але тут дуже важливо зробити все правильно і нічого не зламати. Наприклад, якщо встановити жорна трохи нерівно, то якість помелу може знизитися. Крім того, при розборі кавомолки помел сильно зіб’ється і за час налаштування витратиться більше кави, ніж коштували б таблетки для чищення. Щоб не помилитися при розбиранні і складанні кавомолки, ми рекомендуємо прочитати інструкцію до вашої кавомолці. У кожної кавомолки пристрій відрізняється і загальні рекомендації дати не можна. Ми не рекомендуємо розбирати кавомолку частіше, ніж через кожні 50-70 кг змеленої кави.

Періодично ресурс жорен закінчується і помел стає менш однорідним. В такому випадку їх потрібно міняти на нові. Коли це робити-залежить від моделі кавомолки, діаметра жорен і щоденного навантаження на кавомолку. Середній ресурс жорен вашої кавомолки повинен бути вказаний в інструкції.

Крапельна кавоварка

1 крапельна кавоварка за великим рахунком складається з трьох частин: бойлер, в який заливають воду, відсік для меленої кави з фільтром і сіткою-душем і термос або скляний чайник, в які стікає готову каву. Щоб кава була смачною, кожну з цих частин потрібно чистити.

Щоб очистити бойлер крапельної кавоварки від накипу, потрібно розбавити у воді або спеціальну хімію, або лимонну кислоту (30 грам на літр), або оцет (1:2), залити це в бойлер і включити приготування кави. На середині процесу кавоварку потрібно вимкнути і залишити в такому стані на 15-20 хвилин, щоб вода очистила внутрішні поверхні. Потім треба знову включити кавоварку, щоб залишився розчин повністю перейшов в термос або скляний чайник. В кінці потрібно включити кавоварку ще три рази зі звичайною водою, а потім протерти, щоб в каві не було присмаку хімії.

Крім того, потрібно окремо почистити сітку-душ. Зробити це можна за допомогою м’якої щітки. Використовувати мило не можна.

Крім самої кавоварки також потрібно чистити термос або скляний чайник, в які готується кава. Ми рекомендуємо залишати їх на ніч з миючим засобом всередині, а потім протирати щіткою на довгій ручці. Вдома це можна робити раз на тиждень, в кав’ярні — кожен день.

Автоматична кавоварка

Щоб очистити автоматичну кавоварку, потрібні таблетки або порошок для очищення внутрішніх механізмів від кавових масел і засіб для декальцинації, щоб позбутися від накипу.

Алгоритм очищення відрізняється для кожної окремої кавомашини, тому ми не можемо дати якихось чітких рекомендацій, крім того, що потрібно вивчити інструкцію. Якщо її немає або вона пропала, завжди можна знайти інструкцію в інтернеті, вказавши повну назву моделі кавомашини.

1. Що стосується чищення кавомашини оцтом або лимонною кислотою — краще не варто. Оцет просто не допоможе, а лимонна кислота іноді роз’їдає гумові прокладки і замикає алюмінієві трубки. Ремонт кавомашини може вийти дорожче, ніж покупка спеціального миючого засобу.

Періодичність чищення безпосередньо залежить від частоти вживання кави. Очищати кавоварку від масел потрібно через кожні 100 чашок. Багато кавомашини вважають чашки автоматично і повідомляють, коли прийшов час їх чистити, так що вважати чашки самостійно не доведеться. Очищати кавоварку від накипу досить раз на півроку.

Не чистити автоматичну кавоварку не можна. І справа вже не тільки в смаку кави, який з часом погіршиться. Причина ще й в тому, що якщо кавоварку не чистити, вона зламається, а ремонт обійдеться сильно дорожче.

Еспресо-машина

Очищення професійної еспресо-машини включає в себе очищення холдерів, груп і бойлера. Холдери і групи потрібно чистити щодня або частіше, а бойлер — приблизно раз на рік.

Якщо в кав’ярні великий потік, холдери потрібно розбирати приблизно кожні дві-три години і зчищати масла за допомогою спеціальної щітки під теплою водою. Якщо потік не дуже великий, це можна робити рідше-приблизно два рази за зміну.

В кінці зміни холдери потрібно знову розбирати, чистити щіткою і замочувати в хімії. Хімія – це спеціальне засіб для чищення, яке потрібно розбавити в гарячій воді і опустити туди холдери. Мідні хромовані холдери можна тримати в хімії не довше години, щоб зберегти хром. Холдери з нержавіючої сталі можна спокійно залишати на всю ніч.

Групи чистять за допомогою “сліпого” холдера і хімії, але спершу розбирають їх і чистять щіткою. Залежно від моделі кавомашини, групи розбираються по-різному. Десь потрібно просто підчепити сітку групи з краю, а десь-відкрутити утримує гвинт. Сітку, гумову прокладку і саму групу зсередини потрібно ретельно очистити від залишків кави і запечених масел.

Потім потрібно зібрати все назад і очистити групи з хімією. Для цього в його кошик сліпого холдера засипають порцію хімії, вставляють в групу і включають протоку на 8-10 секунд, потім вимикають на пару секунд. Не виймаючи холдер, протоку включають і вимикають ще пару-трійку разів.

Після очищення з хімією, потрібно вийняти “сліпий” холдер, обполоснути його під гарячою водою і повторити той же алгоритм, але вже без хімії. Це потрібно, щоб остаточно промити систему. Потім потрібно включити протоку без будь-якого холдера приблизно на 30 секунд.

Враховуйте, що сліпий холдер не пропускає воду і в системі створюється тиск. Краще не тримати включений протоку довше 10 секунд-це може пошкодити помпу.

Після повного очищення груп і холдерів з хімією, потрібно приготувати порцію еспресо і вилити її — це дозволить уникнути навіть мінімального присмаку хімії в чашці для гостя.

Зазвичай групи чистять в кінці робочого дня, коли в кав’ярні нікого не залишилося. Ми рекомендуємо чистити групи з хімією і в середині дня, особливо при великій прохідності.

Приблизно раз на рік потрібно чистити бойлер від накипу. Як правило, це не роблять самостійно, а віддають кавоварку на техобслуговування. Професіонали в сервісі знімають бойлер і трубки, і очищають їх накипу.

Існує спосіб, який допомагає уповільнити утворення накипу. Справа в тому, що накип з’являється, якщо нагрівати воду вище 95 ºc. Якщо у вас многобойлерная машина, то в бойлері для еспресо температура нижче і накипу майже не буде. А в бойлер для пари можна завести воду, очищену через зворотний осмос, — тобто практично дистильовану. Тоді і в цьому бойлері не буде накипу.

Пуровер, кемекс, аеропресс, френч-прес, турка та інші посудини для кави

Головне правило дуже просте в теорії, але не дуже просте на практиці — судини для альтернативи потрібно мити відразу після приготування. Для цього можна користуватися звичайним неароматизованим засобом для миття посуду.

Щоб очистити кемекс, ми рекомендуємо користуватися щіткою на довгій ручці, тому що помити кемекс зсередини рукою досить складно. Крім цього, кемекс не варто мити в посудомийній машині.

З іншими судинами таких складнощів немає. Їх миють, як звичайний посуд.