Думки дієтологів і педіатрів про те, з якого віку можна давати хурму дітям, розділилися. Одні вважають, що знайомити дитину з ягодою можна не раніше шести років. Інші наполегливо рекомендують вводити в раціон багатий вітамінами і мікроелементами плід з трирічного віку.

Користь хурми для дитини

Хурма відноситься до малокалорійним продуктам, містить у великій кількості вітаміни а і с.

Користь плоду:

  1. допоможе впоратися з діареєю, так як володіє закріплюють властивостями.
  2. у продукті містяться натуральні цукри, що позитивно позначається на мозковій активності.
  3. у 100 г плодів укладена добова норма вітаміну с.
  4. у хімічний склад входить велика кількість корисних мікро – і макроелементів.
  5. плід багатий вітаміном а, який необхідний для активного росту дитини. Він підтримує органи зору.
  6. підвищує захисні функції організму, покращує роботу нирок і щитовидної залози.

У зимовий період ягода забезпечує дитячий організм органічними кислотами, вуглеводами і клітковиною

Чим може бути небезпечна хурма

Незважаючи на незаперечну користь, незміцнілому дитячому організму ягода може завдати шкоди. Навіть цілющі ліки при перевищенні дозування приносить організму більше шкоди. Якщо є протипоказання, то уникнути негативного, непередбачуваного ефекту не вдасться.

Чим небезпечна ягода:

  1. одночасний прийом хурми і молока викликає у грудничка пронос.
  2. є сильним алергеном, реакція на неї зустрічається дуже часто. У дітей з’являються висипання, рідше буває набряк квінке.
  3. якщо у дитини спостерігається схильність до запорів, давати йому плід протипоказано. Особливо небезпечний невизревшій екземпляр, в якому таніну більше, ніж в стиглому.
  4. якщо почати давати ягоду занадто рано, можна викликати непрохідність кишечника.

Через велику кількість вуглеводів продукт протипоказаний дітям, у яких виявлено цукровий діабет.

З якого віку можна давати хурму дитині

Вводити хурму в прикорм дитини до одного року дієтологи не радять. Більшість педіатрів рекомендують давати плід дітям не раніше трьох років. До цього віку травна система вже дозріла і придатна до нормального перетравлення їжі. Коли у малюка спостерігаються відхилення в роботі шлунково-кишкового тракту, включати ягоду в раціон можна не раніше п’яти років.

Деякі зарубіжні дієтологи виступають за те, щоб плід не давали дітям до 8-9 років

Правила і норми вживання хурми для дитини

Хурма багата вітамінами і мікроелементами, покращує опірність організму вірусних інфекцій, але захоплюватися їй не можна. Продукт має заспокійливий ефект, його рекомендують давати примхливим дітям. В силу великого вмісту глюкози і сахарози, вживати його краще в першій половині дня, ні в якому разі не їсти після 17.00.

Як часто давати

Дітям продукт починають давати з декількох шматочків. У перший час рекомендують очищати від шкірки. Якщо немає алергічних реакцій, порцію збільшують. Малюкові від 3 до 5 років в день дають не більше однієї ягоди, в 9-10 років дитина може з’їдати в день дві штуки.

В якому вигляді давати

Найбільше вітамінів міститься у свіжій хурмі, тому її краще вводити в прикорм без термічної обробки. З м’якоті продукту готують пюре. Ягоду додають в салати, випічку, домашні йогурти. Залежно від уподобань дитини готують джем, пастилу, мармелад.

Якщо малюкові не подобаються свіжі плоди, йому слід запропонувати в’ялені

Скільки хурми можна дитині

В перший раз рекомендують давати дітям не більше 10 г хурми. Продукт додають в кашу. Протягом дня спостерігають за реакцією дитини. Якщо ніяких алергічних проявів не виявлено, ягоду додають поступово.

Поєднання з іншими продуктами

Хурму включають не тільки в десерти, але і в м’ясні, навіть рибні страви.

Важливо! слід пам’ятати, що ягода і молоко несумісні.

Під дією шлункового соку вони викликають здуття, а потім діарею. Також не можна запивати холодною водою. Реакція організму буде аналогічною.

Кисломолочні продукти відмінно поєднуються з ягодами. Вони надають незвичайний смак йогурту, сиру.

Можна поливати часточки ягоди медом, краще квітковим

Солодка хурма дає гармонійний смак у фруктовій нарізці. Вона поєднується з грушею, яблуками, бананами, фейхоа. Салату з шинкою і м’яким сиром, заправленим оливковою олією, дає незвичайний присмак.

Протипоказання

Хурма – алергенний продукт, який категорично заборонено давати дітям молодше двох років.

Кому плоди протипоказані:

  • дітям, які страждають частими сечовипусканнями;
  • тим, хто схильний до запорів;
  • людям, які мають цукровий діабет;
  • малюкам, схильним до ожиріння.

Важливо! відомі випадки, коли бажання батьків завчасно нагодувати чадо хурмою, поліпшити імунітет дитини, збагатити його організм корисними мікроелементами і вітамінами закінчувалися хірургічним втручанням (через непрохідність кишечника).

Правила вибору хурми для дитини

Для дітей вибирають стиглі екземпляри, що мають яскраво-помаранчеве забарвлення. На плодах не повинно бути чорних крапок або інших ознак гниття продукту. Не слід купувати занадто м’які ягоди, тому що дитині їх слід давати, очистивши шкірку.

Рецепти страв з хурми для дітей

Хурму вживають не тільки в свіжому вигляді. Її додають в страви, які люблять діти.

Сирники з хурмою

Правильна назва страви – сирник. Найбільш популярні добавки до нього – курага, яблука, родзинки. З хурмою блюдо набуває оригінальний присмак.

Інгредієнти:

  • хурма-800 г;
  • сир – 500 г;
  • сметана – 250 г;
  • панірувальні сухарі-125 г;
  • цукор – 50 г;
  • сіль-щіпка;
  • пшеничне борошно-125 г;
  • рослинна олія-80 мл.

Рецепт приготування:

  1. ягоди ретельно миють, зрізають шкірку. Нарізають невеликими шматочками.
  2. у мисці змішують сир з сіллю і цукром, всипають борошно. Масу ретельно перетирають, щоб не було грудочок, додають до неї різану хурму.
  3. з отриманого тіста формують невеликі сирники товщиною 1-1,5 см.
  4. перед тим як класти на деко, сирники обвалюють у панірувальних сухарях.
  5. продукт відправляють в розігріту до 220⁰ духову шафу. Запікають протягом 10 хв.

Дитині сирники подають зі сметаною

Мус з хурми

Діти обожнюють солодкий десерт зі збитою в піну шоколадної або молочної маси

Фруктові муси теж користуються популярністю.

Інгредієнти:

  • хурма – 240 г;
  • вода – 500 мл;
  • цукор – 350 г;
  • лимонна кислота – 1 г;
  • желатин – 15 г.

Як приготувати:

  1. тропічну ягоду миють, знімають шкірку, видаляють насіння.
  2. плід розрізають на 4 частини, поміщають в сотейник, заливають підкисленою водою.
  3. продукт протягом 15 хв. Проварюють на повільному вогні. Потім перетирають через дрібне сито, ще раз проціджують.
  4. отримане пюре з’єднують з відваром, додають желатин і цукор, доводять до кипіння.
  5. отриманий мус знову проціджують, остуджують до температури 30-35⁰.
  6. ємність з сумішшю ставлять на лід і збивають, поки не вийде густа піна.

Мус розливають в невеликі піали або склянки, відправляють в холодильник для застигання.

Фруктове печиво з хурмою

З додаванням хурми печиво набуває неповторний смак

Для приготування страви вибирають стиглий, м’який плід.

Інгредієнти:

  • хурма – 400 г;
  • цукор – 200 г;
  • борошно – 400 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • вершкове масло – 100 г;
  • розпушувач – 2,5 г;
  • кориця мелена – 2,5 г.

Рецепт приготування:

  1. плід миють, очищають від шкірки, витягують кісточки.
  2. ріжуть невеликими шматками, поміщають в чашу блендера.
  3. продукт перебивають в пюре.
  4. у миску кладуть розм’якшене вершкове масло, додають яйце і цукор, збивають до однорідної маси.
  5. додають інші інгредієнти, замішують м’яке тісто.
  6. деко застеляють пергаментом для випічки. На нього за допомогою кондитерського шприца відкидають печиво (якщо такого кухонного пристосування немає, можна звичайною ложкою).

Деко поміщають на 15 хв.в духову шафу, розігрітий до температури 180⁰.

Висновок

Дієтологи не рекомендують давати хурму дітям, молодше трирічного віку. Щоб знизити шкоду від вживання ягоди, її необхідно попередньо заморозити. Це нейтралізує діюТаніну і запобігти непрохідність кишечника. Дітям, схильним до запорів, не слід давати екзотичний продукт.